NBS SPREMNI DA POMOGNU: Ako bude potrebe zbog korone - ponovo ćemo reagovati

B. Ca.

24. 11. 2020. u 14:41

NARODNA banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje.

НБС СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ: Ако буде потребе због короне - поново ћемо реаговати

D. Balšić

Ovo je izjavila guvernerka Jorgovanka Tabaković. Srbija bi, kako je rekla, da nije bilo pandemije, već imala investicioni rejting.

- Ali, cena finansiranja od 1,066 odsto potvrđuje da mi imamo priznanje ravno investicionom rejtingu u svetu onih koji u nas veruju ulažući svoj novac u budućnost Srbije - rekla je guvernerka i napomenula da je i u ovoj kriznoj godini u Srbiji rasla devizna štednja četiri odsto, kao i da dinarska štednja raste u proseku oko 25 odsto godišnje i dostiže iznos veći od 91 milijarde dinare.

Tabaković je istakla da je Srbija već u prvim danima pandemije reagovala na suzbijanje posledica krize na ekonomiju i podsetila da je Srbija kao odgovor na krizu pripremila paket mera koji je vredan 12,5 odsto BDP-a-.

Ukazala je da se vrednost dinara nije menjala, oscilacije bile minimalne. Prvi put ove godine su izjednačene kamatne stope na dinarske kredite privredi i u evrima. Tabaković kaže da je NBS tokom pandemije održavala likvidnost banaka, a za građane i privredu uvela moratorijum u otplati kredita i olakšala njihovu otplatu.

Naglašava i da je inflacija od početka godine na niskom nivou i dodaje da u proseku iznosi 1,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!