MINISTAR MALI: Najnoviji podaci Eurostata potvrdili da je srpska ekonomija najbolja u Evropi, povećanje plata od 1. januara

Novosti online

13. 11. 2020. u 14:10

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je izjavio da najnoviji podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, nedvosmisleno potvrđuju da je ekonomska politika Srbije ispravna, jer imamo najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

МИНИСТАР МАЛИ: Најновији подаци Еуростата потврдили да је српска економија најбоља у Европи, повећање плата од 1. јануара

Siniša Mali / Foto Tanjug

-Pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu  u odnosu na prošlu godinu iznosi -1,3%, i to je odličan rezultat, pogotovo imajući u vidu da je pad u evrozoni -4,4%, kao i da su pojedinačno sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad. To zvanično potvrđuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju. Naš rezultat je odličan i pokazuje koliko je naša ekonomija postala otporna, kao i da smo uspeli da nađemo pravu meru u ovim izazovnim vremenima. U potpunosti sam uveren da ćemo i na kraju ove godine biti najbolji- naveo je Mali.

Kako je ocenio ministar, Srbija uspeva da odoleva velikim ekonomskim posledicama krize, zbog čega je pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

-Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biće na sednici Vlade Republike Srbije do kraja sledeće nedelje. Pored nastavka ulaganja u zdravstvo, kao i nikad većeg izdvajanja za kapitalne projekte, brinemo, možda i jedini u Evropi, o poboljšanju životnog standarda građana. Pored povećanja penzija i minimalne zarade, u budžetu će se naći i veće plate za sve zaposlene u javnom sektoru, i to od 1. januara 2021. godine. Za zdravstvene radnike to će biti povećanje od 5%, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila i njihove zarade ukupno će biti veće za 5%-rekao je Mali.

Ministar se posebno osvrnuo na jačanje zdravstvenog sistema i uvećanje zarada zaposlenih u tom sektoru.

-Osim pomenutog povećanja plata od 5%  medicinskim radnicima, oni će do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, a za šta je izdvojeno oko 12 miliona evra. Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost- objasnio je Mali.

Ministar je podsetio i na ogroman paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a.

-Upravo tim merama izbegli smo dramatičan pad privredne aktivnosti, rast nezaposlenosti, očuvali smo proizvodne kapacitete privrede, održali životni standard i obezbedili likvidnost. To nam je dalo motiv da nastavimo da ulažemo, pre svega u bolji život svih naših građana, na čemu intenzivno radimo-objasnio je on i podsetio da je stopa nezaposlenosti trenutno na istorijski niskom nivou od 7,3 odsto.

Mali je istakao da će biti nikad većih ulaganja u kapitalne projekte i ponovio da Vlada ostaje posvećena projektu „Srbija 2025“, koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)