SPREMILI SMO ZA BALKAN 1,7 MILIJARDI EVRA: Dubravka Negre, regionalni direktor Evropske investicione banke

D. STOJAKOVIĆ

28. 09. 2020. u 10:19

EVROPSKA investiciona banka je već 40 godina veran partner ovom regionu i među prvima smo podržali Srbiju u razvoju transportne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture.

СПРЕМИЛИ СМО ЗА БАЛКАН 1,7 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Дубравка Негре, регионални директор Европске инвестиционе банке

Dubravka Negre

Danas su prisutni i drugi finansijeri i drago nam je da vidimo da se investicioni ambijent razvija. To je posebno važno u trenutku pandemije kovida 19, jer su potrebna značajna sredstva i pomoć da se privreda i zdravstvo oporave.

Ovako za "Novosti" komentariše dolazak Američke razvojne agencije u Beograd i najavu dolaska velikog investicionog paketa SAD u Srbiju i naš region Dubravka Negre, regionalna direktorka Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

- Nama je drago da smo među prvima doneli visoke standarde u razvoju i implementaciji investicionih projekata. Sve investicije koje podržava EIB moraju da zadovolje niz ekonomskih, tehničkih, ekoloških i socijalnih kriterijuma, u skladu sa standardima EU. Posebno se sagledava njihov dugoročni uticaj na ekonomiju i društvo u širem smislu. Kada su u pitanju zajmovi za privredu, ohrabrujemo zapošljavanje mladih, osoba iz ranjivih socijalnih grupa, kao i žensko preduzetništvo. Upravo te sfere podržava poslednji finansijski aranžman koji smo potpisali za vreme pandemije u iznosu od 30 miliona evra. Pored zajmova, obezbeđujemo značajne iznose bespovratnih sredstava Evropske unije, kao i tehničku pomoć za izradu i realizaciju projekata.

Dubravka Negre

* Da li EIB planira dodatne investicije u našoj državi i zemljama i teritorijama u regionu?

- EIB kao Banka i razvojna institucija EU planira veliki broj novih investicija u Srbiji i regionu. I tokom trajanja pandemije, potpisali smo preko 10 novih zajmova u regionu za privredu, transport i sisteme za prečišćavanje vode. Plasirali smo i sredstva u okviru programa za oporavak od kovida 19, koja će pod još povoljnijim uslovima biti dostupna malim i srednjim preduzećima kroz kreditne linije lokalnih banaka. U narednim mesecima nastavićemo da investiramo u dalju izgradnju drumske i železničke mreže u Srbiji, u okviru već dogovorenih zajmova. Ovde spada i projekat povećanje plovnosti duž Save i Dunava za koju smo namenili 100 miliona evra, kao i 40,6 miliona bespovratnih sredstava za prvu deonicu auto-puta Niš - Merdare. U planu je veliki broj projekata i za region, a oni se odnose na izgradnju auto-puteva, obnovu železnice, podršku privredi i jačanje zdravstvenih i sanitarnih kapaciteta.

* Šta je prioritet u vašem radu, koji projekti i koliki su njihovi iznosi?

- Prioritet je nastaviti sa odobrenim i novim investicijama kako bismo pomogli Srbiji da ojača vitalnu infrastrukturu, oporavi se od krize i još spremnije dočeka nove izazove. Nastavićemo da ulažemo u oporavak privrede, kao i izgradnju kanalizacionih sistema u beogradskim opštinama. U narednim mesecima planira se potpisivanje novog zajma od 65 miliona evra za digitalizaciju škola kroz uvođenje IT opreme i brzog interneta u obrazovne ustanove širom Srbije. Radovi na Kliničkom centru Srbije su u toku i nadamo se uspešnom završetku. Do sada smo u srpsko zdravstvo uložili 250 miliona evra, čime je obnovljeno preko 20 regionalnih bolnica i Klinički centar Niš. Investiranjem 200 miliona evra u razvoj nauke, izgrađena su tri naučno-tehnološka parka u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i u narednom periodu planira se izgradnja i opremanje instituta Biosense u Novom Sadu.

INVESTICIONI KREDITNI REJTING

* DA li u svetlu ovih događaja očekujete dalji rast kreditnog rejtinga naše države?

- Sigurno da postoji prostor za dalji rast, ali to će zavisiti od uspešne implementacije strukturnih reformi, oporavka privrede, efikasne monetarne i fiskalne politike. Tome u prilog idu efikasno sprovedene mere monetarne politike koje su dovele do niske inflacije i makroekonomske stabilnosti u prethodnom periodu. Zahvaljujući tome, Srbija je blizu dostizanja investicionog rejtinga, što bi omogućilo povoljnije uslove zaduživanja za državu i preduzeća i stvorilo čitav niz novih razvojnih mogućnosti.

* Kako procenjujete rezultate srpske privrede tokom korone i uopšte?

- Dobro je da su pravovremeno donete mere za opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća jer ona zapošljavaju preko 60 odsto radno aktivnog stanovništva. Time su sačuvana mnoga radna mesta, ali krajnji bilans za privredu i nacionalni budžet moći će da se evaluira kada se pandemija suzbije. Sada je važno nastaviti sa podrškom zdravstvenom sistemu, kao i malim biznisima kako bi se sačuvale zaposlenost i likvidnost. EIB je u te svrhe doneo paket pomoći od 1,7 milijardi evra za region i jedan deo tih sredstava je već plasiran. S druge strane, potrebno je nastaviti sa obnovom bolničkih i zdravstvenih kapaciteta, izgradnjom sanitarne infrastrukture, sistema za odbranu od poplava i drugih prirodnih nepogoda. Na taj način, Srbija će moći spremnije da dočeka nove krize i smanji njihov negativan uticaj na ekonomiju. U te svrhe, EIB je za Zapadni Balkan pripremio plan projekata vredan 2,3 milijarde evra.

* Šta su najveći izazovi naše privrede i šta biste posavetovali našim zvaničnicima?

- Nezaposlenost je jedan od najvećih problema u regionu i to pre svega mladih. Izazov će predstavljati i direktne strane investicije, jer će se investitori fokusirati na svoje zemlje. Problem će biti i manjak priliva u državnu kasu, s obzirom na to da je ekonomija pretrpela najveći udar. Takođe, reuspostavljanje proizvodnje i lanaca distribucije predstavljaće izazov, ali i priliku za Srbiju i region. Kriza je nametnula potrebu da se proizvodnja premesti u zemlje iz bližeg okruženja i regiona, kako bi se poslovni procesi nastavili bez obzira na globalnu krizu. To će predstavljati šansu za region koji treba da teži izgradnji zajedničkog tržišta, povezanog modernim putevima, energetskim i digitalnim sistemima. Kao takvo, lakše će se integrisati u tržište EU i time nadomestiti proizvodne potrebe, koje su se do sada obavljale na nekim drugim kontinentima, pre svega u Aziji. Kao jedan od preduslova za to, potrebno je podržati digitalnu i zelenu tranziciju regiona i EIB će nastaviti da investira u ovakve inicijative u svim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024