VLADA SAD PODNELA TUŽBU PROTIV "EPLA": Gigant stvorio ilegalni monopol nad pametnim telefonima

Novosti online

21. 03. 2024. u 16:08

MINISTARSTVO pravde Sjedinjenih Američkih Država podnelo je antimonopolsku tužbu protiv "Epla", optužujući tog tehnološkog giganta da je stvorio ilegalni monopol na pametne telefone koji izostavlja konkurente.

ВЛАДА САД ПОДНЕЛА ТУЖБУ ПРОТИВ ЕПЛА: Гигант створио илегални монопол над паметним телефонима

Foto: AP

U tužbi, podnetoj federalnom sudu u Nju Džersiju, navodi se da Apple ima monopolsku moć i da koristi svoju kontrolu nad Ajfonom da bi se „uključio u širok, održiv i nezakonit način ponašanja“.

Predsednik Džo Bajden pozvao je Ministarstvo pravde i Federalnu trgovinsku komisiju da energično sprovode antimonopolske statute.

Epl je rekao da je tužba "pogrešna u pogledu činjenica i zakona" i da će se energično braniti od nje.

Tužba, koja je odavno očekivana, bazira se na godinama kritika upućenih Eplu zbog njihovih restriktivnih uslova korišćenja App Store-a i visokih naknada.

Tužba protiv Epla predstavlja poslednji u nizu pokušaja administracije predsednika Bajdena da velike tehnološke gigante pozove na odgovornost prema američkim antimonopolskim zakonima. Epl je poslednja velika tehnološka firma protiv koje je federalna vlada pokrenula tužbu za navodne antimonopolske prekršaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!