SETVA ŠEĆERNE REPE U TOKU: Sunoko uz poljoprivredne proizvođače

Promo

21. 03. 2024. u 10:00

KOMPANIJA Sunoko, članica MK Group, zajedno sa svojim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, spremno je dočekala ovogodišnju setvu šećerne repe.

СЕТВА ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ У ТОКУ: Суноко уз пољопривредне произвођаче

Foto: Promo

Za potrebe prerade u tri Sunokove šećerane biće zasejano oko 32.500 hektara, sa kojih se očekuje oko 1,8 miliona tona šećerne repe.

Svojim partnerima kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal, kao i novčane avanse za početak proizvodnje u iznosu od 600 evra po hektaru. Ovogodišnja cena šećerne repe iznosi 47 evra po toni za digestiju 16%, uz bonus za seme u iznosu od 2 evra po toni i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

- Trendovi ukazuju na to da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. Sunoko i naš Istraživačko-razvojni centar pružiće, kao i do sada, punu podršku poljoprivrednicima u cilju postizanja što većih prinosa i što boljeg kvaliteta šećerne repe. Naš plan za ovu godinu je proizvodnja 290.000 tona šećera - poručio je Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko, i dodao da ova količina podmiruje u potpunosti domaće potrebe za ovim proizvodom, ali i ostavlja prostor za rast izvoza.

- Naši strateški planovi i rast prodaje usmereni su na povećanje izvoza Sunoko šećera u Evropsku uniju i na tržišta u regionu. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, i tu šansu treba da iskoristimo za veći plasman na evropskom kontinentu. Zato je važno da svi zajedno radimo na tome da podignemo prinos šećerne repe na srpskim njivama, a Sunoko je tu da pomogne kroz deljenje ekspertize i najnovijih naučnih saznanja sa svojim partnerima - rekao je Košutić.

Tokom 2023. godine proizvodnju šećerne repe u Srbiji pratili su izazovni uslovi, ali je ostvaren prinos na nivou petogodišnjeg proseka. Zahvaljujući kompaniji Sunoko, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i ima potencijal da se dalje razvija kao neto izvoznik ovog proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024