ŠIRENJE BASENA KA ZAPADU: Počele pripreme za proširenje kopa "Drmno" u "TE-KO Kostolac"

D. Novković

09. 01. 2024. u 18:01

U OGRANKU "TE-KO Kostolac" planira se otvaranje još jednog površinskog kopa, "Zapadni Kostolac", čije su rezerve procenjene na oko 350 miliona tona lignita.

ШИРЕЊЕ БАСЕНА КА ЗАПАДУ: Почеле припреме за проширење копа Дрмно у ТЕ-КО Костолац

Foto EPS

Njegova eksploatacija neophodna je kako bi se obezbedilo dugoročno snabdevanje ugljem četiri bloka termoelektrana "Kostolac A" i "Kostolac B", u kojima će u ovoj godini biti pušten u rad i peti blok - B3. Zbog toga je "Elektroprivreda Srbije" sada raspisala javnu nabavku za geološko-istražne radove u funkciji planiranja proširenja kapaciteta "Drmna" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, a vrednost samo ovog početnog posla procenjena je na 151,6 miliona dinara.

Postojeći kop "Drmno" već duže vreme ne snabdeva samo kostolačke termoelektrane, već i one u Obrenovcu, jer je njegov lignit povoljnije kalorične vrednosti. Ovaj kop predstavlja istočni deo kostolačkog basena, dok je u njegovom centralnom delu, na nekadašnjim kopovima "Klenovnik" i "Ćirikovac", iskopavanje privedeno kraju. Zbog toga je neophodno aktivirati zapadni deo basena, u čije su istraživanje proteklih godina ulagali sredstva i "Elektroprivreda Srbije" i "TE-KO Kostolac".

Za ležište "Kostolac Zapad", koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica - Batovac - Brežane, u martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet završio je studiju izvodljivosti njegove eksploatacije. Inače, proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje deo je druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine, sklopljenog 2012. godine, čija je ukupna vrednost preko milijardu dolara. U sklopu druge faze je i gradnja bloka B3, koji ove godine treba da počne sa radom i da dodatno stabilizuje našu elektroenergetsku stabilnost.

Šta donosi kredit sa Kinom

KREDITNI aranžman sa Kinom sklopljen je na rok od 20 godina, uz sedmogodišnji grejs-period i uz kamatu od 2,5 odsto godišnje. U njegovu prvu fazu spadaju gradnja sistema za odsumporavanje, revitalizacija blokova B1 i B2, kao i gradnja pristaništa i industrijskog koloseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu