DRŽAVNA KASA KAKO JE I PREDLOŽENA: Vlada i odbor za finansije nisu prihvatili nijedan amandam na zakon o budžetu i prateće propise

VN

25. 10. 2023. u 18:00

VIŠE od 200 amandmana podneli su narodni poslanici na Predlog zakona o budžetu 2024. godine i niz pratećih zakona o kojima se raspravlja u Skupštini Srbije, ali Vlada i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava nisu prihvatili - nijedan.

ДРЖАВНА КАСА КАКО ЈЕ И ПРЕДЛОЖЕНА: Влада и одбор за финансије нису прихватили ниједан амандам на закон о буџету и пратеће прописе

Foto Arhiva

To znači da će budžetska računica biti izglasana onako kako ju je Vlada i usvojila. Budžetom za 2024. predviđeni su veći prihodi i primanja za 136,9 milijardi dinara, deficit 2,2 odsto, privredni rast 3,5 odsto BDP, ali i veće penzije za 14,8 odsto od 1. januara 2024. U zajedničku kasu su uračunate i povišice u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade za 17,8 odsto, kao i kapitalne investicije od 598,8 milijardi dinara.

Najviše dopuna, čak 106, poslanici su zahtevali na Predlog zakona o izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Nešto manje amandmana, njih 100, podneto je na Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo Beograd 2027".

Odgovarajući opoziciji, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da niz podnetih amandmana na set zakona o budžetu ne donose nikakvu suštinsku kvalitetnu promenu.

- Podneti su samo sa jednom svrhom - da se kupi skupštinsko vreme za raspravu - rekao je Mali. - Nisu tačne informacijeda će visina kamata koje će država otplaćivati biti visoka. Predlog amandmana je takav da ga realno nismo razumeli, ali je važno da zbog građana sve objasnim. Svop transakcije radite kada je na tržištu kapitala visoka varijabilna kamatna stopa. Pronalazite način da je fiksirate na nižu kako biste imali predvidljivost isplate kamata u narednom periodu. Mi smo to radili tri puta do sada i uštedeli smo skoro 400 miliona evra samo na kamatama.

Na amandman da se ne smeju imati finansijska opterećenja koja prevazilaze iznose kamata, Mali je odgovario da su u kamati sva opterećenja - naknade i provizije i da je nemoguće da nešto bude veće od iznosa kamate. Posebno je naglasio da je dopunu zatražio poslanik stranke koja je "2012. godine dovela Srbiju na ivici bankrota".

- Te 2012. godine je zemlja bila potpuno uništena. Plate su bile 300 evra, svaki četvrti građanin je bio nezaposlen, nije izgrađen nijedan kilometar auto-puteva, nijedna obnova bolnica, nije bilo novca za penzije. Takvu politiku mi nikada nećemo voditi - istakao je ministar i ponovio najavljena povećanja plata, penzija i kapitalne investicije.

Reagujući na izjavu poslanika da je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Srbiji nešto veći od 7.000 evra, rekao je da taj podatak ne stoji.

- Do pravog podatka se dolazi vrlo jednostavno, deljenjem BDP-a zemlje sa brojem stanovnika. Kada se zna da BDP zemlje iznosi 68 milijardi evra, a da nas ima nešto više od 6,6 miliona dolazi se do podatka da je per kapita odnosno BDP po glavi stanovnika veći od 10.000 evra - rekao je Mali.

Čule su se i kritike da će pare od stanova koji će se graditi za potrebe "Ekspa 2027" završiti u privatnim džepovima, na šta je ministar finansija rekao je da će te stanove prodavati država Srbija i da će pare od te prodaje ići u državni budžet.

Funkcioner je odgovoran

JEDAN od predloga je da u jednom od članova reč funkcioner zamenjuje rečju odgovorno lice. Opet nepoznavanje velikog broja drugih zakona, zato što je odgovorno lice funkcioner. On može da prenese ovlašćenja, ali ne može da prenese odgovornost. Zakon o budžetskom sistemu je jasan, ne znam šta je drugo hteo da kaže predlagač zakona - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)