PRAVO NA MANJE RAČUNE DO SADA OSTVARILO 72.000 DOMAĆINSTAVA: Manje prijavljenih nego što se očekivalo

E.B.T.

17. 10. 2023. u 15:29

STATUS energetski ugroženog kupca, prema poslednjim podacima, ostvarilo je oko 72.000 domaćinstava. Za dobijanje prava na umanjenje računa za struju, gas ili grejanje prijavilo se manje građana nego što je država očekivala. Za tu namenu izdvojeno je četiri milijarde dinara, što omogućava da olakšice koristi 190.000 domaćinstava, a to je tri puta više nego prethodnih godina.

ПРАВО НА МАЊЕ РАЧУНЕ ДО САДА ОСТВАРИЛО 72.000 ДОМАЋИНСТАВА: Мање пријављених него што се очекивало

Novosti

U Ministarstvu energetike podsećaju da je Vlada krajem prošle godine unapredila kriterijume za sticanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi što više korisnika dobilo pravo na umanjenje računa i do 50 odsto, za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

- Omogućeno je, između ostalog, da postojeći korisnici socijalne pomoći, dečijeg dodatka, primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica predaju samo zahtev, koji se preuzima na sajtu Ministarstva ili jedinice lokalne samouprave ili se dobija u samoj opštini - navode za "Novosti" u ministarstvu. - Korisnik bira da li želi da ostvari popust na električnu energiju, gas ili toplotnu energiju. Zahtevi mogu da se predaju tokom cele godine. Novina je da su uključena seoska domaćinstva bez obzira na broj stambenih jedinica, već se gledaju pre svega prihodi.

Obuhvaćeni su, kako dodaju, i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život. Osim toga, i oni koji nisu izmirili neki deo svojih obaveza, takođe, mogu da se prijave, ukoliko ispunjavaju druge uslove predviđene Uredbom o energetski ugroženom kupcu.

Tim dokumentom je propisano da su uslovi za sticanje ovog statusa materijalni položaj, ukupan mesečni prihod domaćinstva i broj članova, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i zdravstveno stanje člana domaćinstva. Kao i do sada, građani podnose zahtev odeljenju za socijalna pitanja u svojoj opštini ili gradu, prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Energetski ugroženi kupac u toku jedne kalendarske godine može da se opredeli za umanjenje mesečnog računa za korišćenje samo jednog energenta. Kod električne energije olakšica se primenjuje tokom čitave godine, dok se umanjenje obaveza za gas primenjuje tokom zimskih šest meseci, a za toplotnu energiju za svaki mesec za koji se ispostavlja račun. Podnosilac navodi i adresu i površinu stambene jedinice i pravni osnov korišćenja. U zahtevu se upisuju i podaci o snabdevaču prirodnog gasa, odnosno električne ili toplotne energije. U slučaju da podnosilac nema ugovor o snabdevanju nekim od ovih energenata, odnosno ukoliko račun ne glasi na njegovo ime, treba da priloži ugovor, javnu ispravu ili neki drugi dokument kojim se dokazuje po kom pravnom osnovu domaćinstvo boravi u stambenoj jedinici, kao što su ugovor o zakupu stana, odluka suda i slično.

KRITERIJUMI

STATUS energetski ugroženog kupca mogu da dobiju jednočlana domaćinstva čija ukupna mesečna primanja ne prelaze 22.570 dinara. Za porodice sa dva člana limit je 35.773, a tročlana ne smeju da premaše 48.996 dinara. Granica prihoda za četvoročlano domaćinstvo je 62.179 dinara. Kod petočlanih familija prihodi treba da budu do 75.381 da bi ostvarili ovo pravo. Za šestočlano domaćinstvo taj limit je 88.584 dinara. Predviđeno je i da se za porodice sa više od šest članova, za svakog dodatnog člana dodaje 13.202 dinara.

Imovno stanje, ukupna površina stambene jedinice za jednočlana domaćinstva ne sme da bude veća od 40, a za dvočlana od 58 kvadratnih metara. Maksimalna površina za porodice sa tri člana je do 66, a sa četiri člana do 74 kvadrata. Limit za petočlana domaćinstva je do 87, a za šestočlana i veća do 96 kvadratnih metara.

Ispunjenost uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca nadležni u gradskoj ili opštinskoj upravi utvrđuju uvidom u podatke iz službene evidencije i dužni su da u roku od 30 dana odgovore na zahtev. Njihova obaveza je i da podatke o građanima koji su stekli ovaj status dostavljaju energetskom snabdevaču svakog meseca.

NAJVIŠE ZAHTEVA IZ NOVOG PAZARA

PO broju domaćinstava koja su do sada stekla status energetski ugroženog kupca i ostvarila pravo na umanjenje računa za isporuku struje prednjače područja snabdevanja Novi Pazar (Novi Pazar, Tutin), Sombor (Sombor, Apatin, Odžaci Bač, Kula, Vrbas), Užice( Užice, Čajetina, Priboj, Bajina Bašta, Gornji Milanovac, Prijepolje, Nova Varoš, Arilje), Vranje (Vranje, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!