NAFTA OPET OBARA REKORDE: Cene crnog zlata rastu već sedmu nedelju zaredom

E.B.T.

09. 08. 2023. u 17:23

CENE nafte su u ponedeljak dostigle najviši nivo od sredine aprila. Skok crnog zlata je usledio nakon što je Ukrajina tokom vikenda napala ključno rusko izvozno čvorište crnog zlata, luku Novorosijsk. Pored toga Saudijska Arabija je najavila da će produžiti smanjivanje proizvodnje za milion barela dnevno. I Rusija, koja je drugi najveći svetski izvoznik nafte, takođe je rekla da će srezati izvoz u septembru.

НАФТА ОПЕТ ОБАРА РЕКОРДЕ: Цене црног злата расту већ седму недељу заредом

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako piše CNBC, sva ta dešavanja u proteklih nekoliko dana uticala su da cene ovog energenta na berzama dostignu najviše vrednosti u poslednja četiri meseca. Podsetimo, prethodno su već šest nedelja zaredom rasle. Skok cena nafte odražava se delom i na poskupljenje dizela i benzina na berzi. Na srpskim pumpama se to osetilo u blagom rastu cena goriva. Osim toga nafta može da zavrti i spiralu drugih poskupljenja. O tome je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da polako zauzdavamo i smanjujemo inflaciju. Samo da nas, kako je rekao, nafta ne uništi. On je, između ostalog, ukazao i da ima problema sa dizelom i cenama.

Fjučersima za brent se u ponedeljak trgovalo za 86,17 dolara po barelu, što je najveća vrednost od 14. aprila ove godine. Juče je došlo do blagog pada od oko 1,60 odsto. Tako se u utorak brent prodavao za 84,01, a WTI za 80,63 dolara po barelu. Jedan od direktora investicione kompanije "Bison interests" Džoš Jang rekao je da očekuje da ćemo vidite mnogo veće cene.

- Mislim da će cene nafte u budućnosti biti poprilično promenljive - istakao je Jang. - Možda ćemo videti neke rekordne na tržištu dok prolazimo kroz ovu dinamiku nedovoljne ponude u odnosu na potražnju.

Slična ocena stigla je prošle nedelje od uglednog portala oilprice.com. U svojoj analizi navode da velika globalna potražnja za naftom, posebno iz Kine, zajedno sa izveštajima o smanjenju zaliha crnog zlata širom sveta, sugeriše da bi cene mogle da dostignu 100 dolara po barelu pre kraja godine.

IMA I OPTIMISTIČNIJIH POGLEDA

OPTIMNISTIČNIJI pogled na situaciju na tržištu crnog zlata ima šef za istraživanje robe u "Siti banci" Ed Mors. On smatra da će se proizvodnja Saudijske Arabije i Rusije verovatno vratiti u oktobru i da će cene nafte u ovom kvartalu dostići maksimalno 90 dolara po barelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?