USPOREN RAST CENA, NEKE SU VEĆ U PADU: Ministar Momirović o zauzdavanju inflacije

E.B.T.

04. 08. 2023. u 16:22

MINISTAR trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je u Srbiji već nekoliko meseci prisutan trend snižavanja cena i pada inflacije.

УСПОРЕН РАСТ ЦЕНА, НЕКЕ СУ ВЕЋ У ПАДУ: Министар Момировић о зауздавању инфлације

Foto: Ministarstvo

- Mislim da će on u ovom mesecu biti najvidljiviji - ocenio je juče Momirović. - Očekujem da će inflacija u julu biti 12,5 odsto i da ćemo je do kraja godine svesti na do osam procenata, a da ćemo u prvoj polovini naredne godine uspeti da je dovedemo u željeni okvir, između dva i četiri odsto.

Prema njegovim rečima uvek hrana najviše utiče na inflaciju, a zemlje koje veći deo svog dohotka troše na namirnice imaju višu inflaciju. Navodeći primere snižavanja cena, Momirović je rekao da je ulje sa 169 dinara palo na 149, da je šećer za osam dinara jeftiniji, dok su cene junetine i svinjetine niže od 30 do 40 dinara.

- Nismo postigli svoj cilj, ali smo na putu - kazao je ministar . - Zaustavili smo inflaciju i ona sada polako ide dole. Prema standardu i ekonomskom razvoju postajemo razvijena zemlja srednje Evrope, polako stižemo Mađarsku, Slovačku, Poljsku. To je preduslov da bismo postali kao razvijene zemlje Zapadne Evrope.

On je istakao da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena snabdevenost robom u Srbiji, čime ne mogu da se pohvale ni mnoge zemlje u EU.

- Veoma je teško u uslovima kada imate rat u Ukrajini dve najveće evropske države da iskontrolišete inflaciju do kraja - rekao je Momirović. - To se vidi u Srbiji, Mađarskoj i u svim zemljama istočne Evrope. Inflacija je visoka u svim tim državama. Kod nas je malo niža nego u Mađarskoj, malo viša nego u Bugarskoj, Poljskoj, ali sudbina nam je slična.

On je podsetio da od 1. septembra sledi rast zarada u zdravstvu i prosveti i ocenio da je to najbolji način za borbu protiv inflacije. Do januara ćemo, kako je dodao, imati kumulativni rast plata u tim segmentima veći od 20 odsto, što je mnogo više od inflacije.

Govoreći o zabrani plasiranja robe iz centralne Srbije u južnu srpsku pokrajinu koju su uvele privremene institucije u Prištini, Momirović je ocenio da je cilj te mere proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. On je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega SAD i EU, da reaguju i poručio da Vlada Srbije neće dozvoliti da srpski narod na Kosovu i Metohiji bude ugrožen, ali da je njen cilj da očuva mir.

- Imamo dve strane problema. Prva je humanitarna, jer je očigledno da je osnovni, a verovatno i jedini cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera srpski narod i ugasi postojanje naše crkve i jezika na KiM - ocenio je Momirović. - Pritisak se odnosi na to da im se onemogući pristup lekovima i robi, osnovnim životnim namirnicama. Drugi aspekt je da uništavaju tržišne šanse za naše proizvode na tom prostoru.

On je ocenio da Aljbin Kurti pravi haos na jugoistoku Evrope u uslovima kada već postoji haos na istoku Evrope, rat dve najveće države. Imamo, kako dodaje, stalnu pretnju sukobom u našoj južnoj pokrajini, nasred Balkana, a najviše zavisi od SAD i EU dokle će situacija biti takva. Ministar podseća da su u skladu sa Rezolucijom 1244, oni odgovorni za upravljanje KiM, ne privremene institucije.

- Komandant Kfora ima vrhovnu vlast na Kosovu - kaže Momirović. - Oni moraju da zaustave proterivanje našeg naroda i uspostave normalnu tržišnu utakmicu, ne samo za proizvode iz centralne Srbije, nego za sve.

Prema njegovim rečima, nisu ugrožene samo srpske već i međunarodne kompanije. Zapitao je šta je sledeće i kakva je budućnost, ako nema osude za ovakvo ponašanje Prištine.

- Privreda ne voli nestabilnost i nepredvidivost - naglasio je Momirović. - Mi moramo njima da ponudimo predvidive uslove kako bi investirali. To je ono što nam je potrebno i što svima nudimo, nove fabrike, nove puteve, perspektivu, rast plata. Molimo sve da se okrenu ka tome.

PISAO SAM BRISELU, NEMA REAKCIJE

TOMISLAV Momirović je istakao da je potpuno neprihvatljivo ponašanje Prištine i zabrana plasiranja srpske robe, te da je više puta pisao zvaničnicima Evropske unije, ali da je iznenađen koliko malo efekta ima autoritet EU na Kosovu i Metohiji. On je podsetio da je komesar za proširenje Oliver Verhelji jasno izneo stav Evropske komisije i rekao da oni to osuđuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić