PILOTU BRZA PROMENA RASPOREDA: Kompanija će, u izuzetnim okolnostima, moći o novoj šihti da ih obavesti 12 sati ranije

S. B.

17. 07. 2023. u 16:56

POSLANICI će na sednici, zakazanoj za sredu, raspravljati i o novim pravilima u vazdušnom saobraćaju. Vreme otkazanih i pomerenih letova, gužvi na aerodromima, traži prilagođavanje. U ovom slučaju poslodavci će, kada izmene zažive, moći najamnje 12 sati pre početka smene letačkog osoblja da ih obaveste o novom rasporedu.

ПИЛОТУ БРЗА ПРОМЕНА РАСПОРЕДА: Компанија ће, у изузетним околностима, моћи о новој шихти да их обавести 12 сати раније

Foto: M. Melka

Država Srbija uređuje i obezbeđuje, pored ostalog, režim i bezbednost u svim vrstama saobraćaja.

- Predlogom zakona se uzimaju u obzir posebnosti organizacije radnog vremena u uslovima povećanog intenziteta vazdušnog saobraćaja kod poslodavaca koji se bave komercijalnim letenjem - stoji u obrazloženju Predloga. - Tokom prošle letnje sezone domaći avio-prevoznici su se suočili sa poteškoćama u realizaciji reda letenja, koje su bile izazvane nepredviđenim okolnostima van uticaja operatera vazduhoplova, poput iznenadnih tehničkih kvarova vazduhoplova, nagle promene meteo situacije. Navedene poteškoće su imale za posledicu otkazivanje i kašnjenje letova i neprijatnosti za putnike i povećane troškove avio-prevoznika. Iz tog razloga bilo je neophodno da se tekst zakona dopuni odredbama kojima se operateru vazduhoplova daje mogućnost hitne izmene rasporeda radnog vremena članova posade vazduhoplova u slučaju nepredviđenih okolnosti, uz ograničenje koje podrazumeva poštovanje propisanog odmora.

Precizira se da odmor koji je operater vazduhoplova dužan da obezbedi članu posade vazduhoplova u komercijalnom letenju obezbeđuje srazmerno vremenu provedenom na radu. Pored toga, predviđa se dodavanje novog stava kako bi se dala mogućnost operateru vazduhoplova da u slučaju potrebe posla, a usled nastupanja nepredviđenih okolnosti, obavesti članove posade o promeni rasporeda radnog vremena najmanje 12 časova pre početka dužnosti.

S. B.

Radno vreme po starom

NE menja se propisano radno vreme člana posade vazduhoplova u komercijalnom letenju. Ono ne može da bude duže od 60 sati u sedam uzastopnih kalendarskih dana; 110 sati u 14 uzastopnih kalendarskih dana; 190 sati u 28 uzastopnih kalendarskih dana, odnosno 2.000 sati u jednoj kalendarskoj godini. Nešto su drugačije granice za vreme letenja člana posade vazduhoplova u komercijalnom letenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)