VELIKI SKOK CENA PŠENICE POSLE ODLUKE KREMLJA: Ruski potez može imati ozbiljne posledice

Novosti online

17. 07. 2023. u 13:16

CENE pšenice su danas naglo porasle nakon što je Rusija suspendovala učešće u inicijativi koja je garantovala bezbedan izvoz žitarica preko Crnog mora. Na čikaškoj berzi, "fjučersi" na pšenicu su porasli 3,4 odsto na 6,84 dolara po bušelu.

ВЕЛИКИ СКОК ЦЕНА ПШЕНИЦЕ ПОСЛЕ ОДЛУКЕ КРЕМЉА: Руски потез може имати озбиљне последице

Foto: Profimedia/Ilustracija

Cene kukuruza su takođe porasle, za dva odsto, na 5,16 dolara po bušelu.

Okidač za poskupljenje bila je najava Rusije o suspenziji učešća u inicijativi koja je garantovala bezbedan izvoz žitarica i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, prema sporazumu Rusije, Ukrajine i Turske, postignutom prošlog jula uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Ugovor je zaključen na 120 dana i produžen je za još 120 dana u novembru prošle godine i za još 60 dana u martu. On je istekao danas, uz saopštenje Rusije da se ne poštuju odredbe koje se tiču njenog izvoza.

Od početka avgusta prošle godine do 10. jula ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno je 32 miliona tona žita u 45 zemalja na tri kontinenta, saopštile su prošle nedelje UN.

Najviše žitarica je izvezeno u Kinu, skoro osam miliona tona. Slede Španija i Turska sa šest, odnosno 3,2 miliona tona. Među pet glavnih uvoznika našle su se i Italija i Holandija sa 2,1 i dva miliona tona žitarica, respektivno.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić