PAKISTAN POKRENUO VELIKI PROJEKAT: Otpočela izgradnja nuklearne elektrane u saradnji sa Kinom

Tanjug

15. 07. 2023. u 13:33

PAKISTANSKI premijer Šehabaz Šarif pokrenuo je danas konstrukciju kineskog projekta nuklearne energije od 1.200 megavati, koji će biti izgrađen po ceni od 3,5 milijardi dolara, u sklopu vladinih napora da napravi što više čiste energije, preneo je AP.

ПАКИСТАН ПОКРЕНУО ВЕЛИКИ ПРОЈЕКАТ: Отпочела изградња нуклеарне електране у сарадњи са Кином

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ceremonija kojom je označen početak projekta došla je manje od mesec dana nakon što je Pakistan potpisao sporazum sa Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom za inostranstvo, da se napravi Hualong 1 reaktor - nuklearni reaktor treće generacije, koji se smatra bezbednim zbog najnovijih sigurnosnih funkcija.

AP navodi da su Pakistan i Kina stari saveznici, a odnosi Islamabada sa Pekingom su tako bliski da pakistansko liderstvo zove Kineze njihovom "gvozdenom braćom".

Kina, takođe, gradi puteve, mostove i elektrane, kako bi povezala svoj krajnji zapad sa lukom Gvadar na Indijskom okeanu, koju je takođe izgradila Kina.

Nuklearna elektrana nazvana Čašma 5 biće napravljena na mestu pored reke Indus u Mjanvali, u okrugu na istoku pokrajine Pandžab.

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)