NE ZALEĆITE SE SA POZAJMICAMA: Građani duguju bankama 12,6 milijardi evra

E.B.Talijan

22. 06. 2023. u 17:52

DUG građana Srbije prema bankama na kraju maja iznosio je 1.475 milijardi dinara, što je 12,58 milijardi evra. Prema poslednjem kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije, za godinu dana zaduženje stanovništva skočilo je za 104,59 milijardi dinara, odnosno 891,94 miliona evra.

НЕ ЗАЛЕЋИТЕ СЕ СА ПОЗАЈМИЦАМА: Грађани дугују банкама 12,6 милијарди евра

Foto Shutterstock

U ovom periodu, pred odlazak na letovanje posebno su aktuelni gotovinski krediti. Stručnjaci ističu da je prilikom donošenja odluke o pozajmici važno planiranje, dobar odabir ponude i poručuju korisnicima da se ne zaleću. Građani se zadužuju kroz gotovinske, potrošačke, stambene, poljoprivredne i ostale kredite. U odnosu na prethodni mesec taj dug je porastao za 2,5 odsto.

Stanovništvo najviše pozajmica ima u gotovinskim i stambenim kreditima. Statistika UBS pokazuje da u keš kreditima građani duguju 686,82 milijardi dinara, odnosno 5,85 milijardi evra, a u stambenim 655,75 milijardi dinara, što je 5,59 milijardi evra. Pozajmice u potrošačkim kreditima iznose oko 150 miliona evra. Finansijski konsultant Vladimir Vasić kaže da podizanje kredita prati potrebe ljudi za novcem.

- Gotovinski krediti se uvek uzimaju, ali potražnja za njima je izraženije u određenim periodima - navodi Vasić za "Novosti". - Sada je to sezonski, kada se ide na more veće su potrebe za novcem i potražnja za njima je najveća tokom maja i juna. Sledeći talas se vezuje za početak školske godine, pripremu zimnice, a to su septembar i oktobar. I za Novu godinu i zimski raspust je nešto veća potražnja, ali nije u toj meri izražena.

On ukazuje da visina keš kredita zavisi od potreba, a da se naši građani najčešće zadužuju za nekoliko stotina hiljada dinara. Ali taj iznos, kako dodaje, ide i do milion dinara, a retko dostiže dva miliona, i tada se pozajmica obično uzima za renovinranje, adapticiju stanova ili njihovo opremanje. Kamata na dinarske kredite, zbog povećanja referentne kamatne stope, porasla je na 11, 12 pa i više procenata, sa maksimalnim rokom otplate do pet godina. Prema Vasićevim rečima, prilikom donošenja odluke o uzimanju pozajmice uvek je važno planirati i savetuje građane da se ne zaleću.

- Kod odlaska na more, ima mogućnosti da se ranije rezerviše aranžman i ostvari popust od 20 odsto, a time se anulira kamata kredita - objašnjava Vasić. - Takođe, uvek je dobro uzeti ponude od nekoliko banaka na isti iznos i period otplate, pa uporediti. Da bi se znali i drugi troškovi, važno je da se obrati pažnja na efektivnu kamatnu stopu, bez obzira na to da li je u pitanju kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatom, jer to je cena korišćenja te usluge.

KARTICE

IZVEŠTAJ Udruženja banaka Srbije pokazuje da se broj kreditnih kartica građana za godinu dana smanjio za pet odosto, a korisnika za 4,2 procenta. Finansijski konsultant Vladimir Vasić objašnjava da je to očekivano.

- I to je kreditni proizvod i kada raste cena novca, onda se demotivišu klijenti da koriste kreditne kartice i smanjuje se njihov broj - precizira Vasić. - Kada bude padala cena novca, ponovo će da poraste korišćenje kartica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)