TURSKA: Važno je sprovesti crnomorske inicijative za žito

Novosti online

17. 06. 2023. u 19:41

TURSKA smatra važnom implementaciju crnomorske inicijative za žito, izjavio je turski ministar odbrane Jašar Guler nakon ministarskog sastanka NATO u Briselu.

ТУРСКА: Важно је спровести црноморске иницијативе за жито

Foto: Tanjug/AP Photo

 - U okviru Crnomorske žitne inicijative do sada je na svetska tržišta isporučeno oko 32 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, sa oko 1.000 angažovanih plovila - rekao je on za turski TRT TV kanal, prenosi TASS.

Ugovori o izvozu hrane i đubriva iz Ukrajine na međunarodno tržište zaključeni su 22. jula 2022. godine na 120 dana i produženi u novembru na isti period.

Jedan od sporazuma reguliše redosled isporuke žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni pod kontrolom Kijeva, a Rusija i UN potpisale su i memorandum o ukidanju ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

Drugi deo sporazuma predviđa odmrzavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva, vraćanje "Roseljhozbank" u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne opreme, komponenti i servisnog održavanja, nastavak rada amonijačnog cevovoda Toljati-Odesa i niz drugih koraka.

Međutim, ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden, upozorila je zvanična Moskva.

(RT)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona