EU ODOBRILA: Mađarska i Rusija uskoro stavljaju potpis na važan dokument

Tanjug

05. 06. 2023. u 15:13

MAĐARSKA i Rusija će ove nedelje finalizovati izmenu ugovora o proširenju nuklearne elektrane Pakš, saopštio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

ЕУ ОДОБРИЛА: Мађарска и Русија ускоро стављају потпис на важан документ

FOTO: AP/Tanjug

On je na Fejsbuku, nakon sastanka sa direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim, rekao da će promene otvoriti put za ubrzanje procesa proširenja nuklearne elektrane, prenosi Blumberg.

Prošlog meseca Evropska unija je odobrila izmenu ugovora za koju je Sijarto naveo da će omogućiti da dva nova nuklearna bloka budu aktivirana do ranih 2030-ih godina. Sijarto je ranije izjavio da izmene ugovora o izgradnji i finansiranju novih blokova nuklearne elektrane "Pakš" imaju za cilj otklanjanje kašnjenja, kao i da će ruska državna kompanija "Rosatom" ostati glavni izvođač radova, prenele su RIA Novosti.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine sa Rusijom, Mađarska namerava da proširi elektranu "Pakš" sa dva reaktora ruske proizvodnje od kojih je svaki kapaciteta 1,2 gigavata. Elektrana je smeštana kod Dunava, 75 kilometara od severne granice sa Hrvatskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TEŠKO JE ZNATI DA LI JE SVESTAN: Supruga progovorila o tužnom stanju Brusa Vilisa