PASOŠ ČUVA ENERGIJU: Novoizgrašeni kvadrati neće moći da se prometuju beu energetskog sertifikata

S. B.

30. 05. 2023. u 13:50

ZGRADE koje se budu gradile posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji moraće da imaju energetski pasoš. Stanovi neće moći ni da se kupuju ni prodaju ukoliko ga investitor odnosno zgrada ne poseduje.

ПАСОШ ЧУВА ЕНЕРГИЈУ: Новоизграшени квадрати неће моћи да се прометују беу енергетског сертификата

Foto P. Milošević

 Ovo je podsetio Goran Vesić, ministar građevinarstva, na simpozijumu o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu.

Ka energetskoj efikansostzi moraju da idu i postojeće zgrade.

- Za stare stambene zgrade postoje tri roka - prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država - istakao je Vesić. - Država je sebi dala obavezu da za tri godine pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade. Poslovne zgrade, banke i slično - rok je pet godina i poslednji je za stambene zgrade,od 10 godina. Te sertifikate neće pribavljati stanari već lokalna samouprava. Mi već 12 godina imamo pravni okvir i strateška dokumenta koja regulišu energetsku efikasnost zgrada ali za to vreme nije urađeno mnogo iz razloga što nije bilo dovoljno zakonskih rešenja kako bi se to i stimulisalo.

Sve nove zgrade, privatne i državne, veće od 10.000 kvadrata moraće da imaju sertifikate zelene gradnje. Postoji nekoliko međunarodnih sertifikata i projekat će morati da se šalje u Njujork, Berlin.

- Svi koji grade pre dobijanja upotrebne dozvole moraće da dostave dokaz o kretanju građevinskog otpada, takođe i da obezbede polisu osiguranja od štete prema trećem licu i tako obezbedi sredstva u slučaju nastale štete na okolnim objektima, ali će polisu moći da naplati i lokalna samouprava ukoliko ulice ne vrate u prvobitno stanje ukoliko dođe do oštećenja prilikom gradnje - dodao je Vesić. - Desi se da investitor bude odgovoran zakonski ali ne postoji način da se šteta naplati, tako da će ovo biti rešeno.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš rekao je da je energetska efikasnost zgrada prioritet i na regionalnom ali i na globalnom nivou.

- Ovo je nešto što se tiče svakog pojedinca u stambenom sektoru i svakoga ko živi u stambenoj zgradi jer energetska efikasnost može znatno da umanji troškove domaćinstva - rekao je Beriš.

Važna je ušteda

ZAMENIK šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da je ušteda energije prioritet. rat u Ukrajini napravio JE veliki potres na globalnom tržištu i najveću energetsku krizu do sada.

- U celoj Evropskoj uniji nastala je urgentna potreba za energetskom tranzicijom - rekla je Halačeva. - Ovo je nešto što dele sve zemlje i za nas je važno da ovu energetsku krizu identifikujemo i rešavamo zajedno. Prošle godine smo izdvojili jednu milijardu evra za energetsku podršku. Pola za direktnu budžetsku podršku i drugi deo za infrastrukturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!