VELIKA INDUSTRIJSKA SEOBA: Pod pritiskom sankcija i zelenih subvencija, evropske kompanije "merkaju" SAD

Novosti online

23. 05. 2023. u 19:09

VEĆINA izvršnih direktora u uticajnoj grupi evropskih preduzeća najavila je da će povećati svoje prisustvo u Severnoj Americi usred sve veće zabrinutosti zbog gubitka konkurentnosti Evrope.

ВЕЛИКА ИНДУСТРИЈСКА СЕОБА: Под притиском санкција и зелених субвенција, европске компаније меркају САД

Foto: EPA

Oko 57 odsto šefova kompanija evropskih multinacionalnih kompanija planira prebacivanje investicija ili operacija - ili oboje - preko Atlantika u naredne dve godine, piše "Blumberg" pozivajući se na istraživanje koje je sproveo Evropski okrugli sto industrijalaca (ERT).

Velika većina ispitanika - više od 80 odsto - veruje da Evropa gubi konkurentnost što je osnova za razvoj industrije, jer se kontinent bori sa geopolitičkim poteškoćama, visokom inflacijom, rastom troškova energije, ali i nedostatkom radnika i prekidima u lancu snabdevanja.

Sankcije Moskvi zbog operacije u Ukrajini, ali i američki zakon o inflaciji (IRI), odnosno "zelene" subvencije SAD, pogoršale su već tešku situaciju za kompanije u Evropi, obeleženu nižim rastom produktivnosti i krizama. Više od dve trećine ispitanika smatra da je uticaj trenutnih geopolitičkih tenzija na izglede njihove kompanije donekle negativan, ili negativan.

-Napori Evrope da obnovi svoju konkurentnost su izazovniji nego ikada zbog nestabilnog geopolitičkog okruženja, visokih cena energenata u poređenju sa nivoom pre 2019. godine, rastuće inflacije, strožih uslova finansiranja i rekordno visokih ulaznih troškova, navodi se u studiji.

Evropski izvršni direktori su blago pozitivni u pogledu trenutne ekonomske situacije nakon negativnog sentimenta u drugoj polovini prošle godine, ali samo četvrtina njih su optimisti u pogledu narednih šest meseci.

ERT okuplja oko 60 šefova kompanija vodećih evropskih multinacionalnih kompanija. Ukupno 56 izvršnih direktora u ERT-u odgovorilo je tokom aprila na Anketu o poverenju izvršnih direktora u Evropu.

-Rezultati su jasan i hitan dokaz da je budućnost Evrope kao vodeće baze za industriju i dalje ugrožena, rekao je Martin Brudermiler, glavni izvršni direktor hemijske kompanije BASF i predsedavajući ERT komiteta za konkurentnost. -Geopolitičke tenzije imaju ogromne posledice - a mi u Evropi smo usred toga.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri