AMBASADORIMA PREDSTAVLJENA KANDIDATURA ZA "EKSPO 2027": Srbija prva zemlja u regionu koja se kandiduje za ovu izložbu

E.B.T.

22. 05. 2023. u 19:18

KANDIDATURA Beograda za domaćina Međunarodne izložbe EXPO2027 predstavljena je danas novoizabranim amabasadorima u Srbiji, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković još jednom je istakao da je Srbija prva zemlja na jugoistoku Evropa koja je predala ovakvu kandidaturu.

АМБАСАДОРИМА ПРЕДСТАВЉЕНА КАНДИДАТУРА ЗА ЕКСПО 2027: Србија прва земља у региону која се кандидује за  ову изложбу

Foto Tanjug

Selaković je ambasadorima, koji su ranije danas uručili akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poželeo dobrodošlicu i poručio da mogu "da se osećaju kao kod kuće".

- Razlog za današnje okupljanje je prezentacija, ne samo kandidature za EXPO, već i naše zemlje koja se kandiduje kao prva jugoistočna zemlja u istoriji da bude domaćin ovakvog događaja. Ambasadori, želim da se svi kao ambasadori u Beogradu, osećate kao kod kuće - rekao je Selaković.

- Kada pogledamo svetsku mapu, Srbija je u centru Evrope. Po svim parametrima predstavlja najbrže rastuću ekonomiju i beleži izuzetan oporavak nakon pandemije - rekao je u prezentaciji Srbije Vukašin Grozdić.

On je dodao da Srbija radi i na poboljšanju infrastrukture, i naglašavajući izgradnju čak 10 autoputeva kako bi se trgovina obavljala što efikasnije. Grozdić je prisutnim ambasadorima predstavio i projekat izgradnje Novog beogradskog sajma, koji bi bio mesto održavanja EXPO konferencije.

- Reč je o kompleksu, multifunkcionalnom prostoru kod novog Nacionalnog stadiona u Surčinu. Kada je reč o samoj izgradnji, konstrukcija će početi već ove godine i sve do sada, ide po planu - rekao je Grozdić.

Jedna od inicijativa predsednika Vučića je i Open Balkan, podsetio je Grozdić, i ukazao na efikasnosti poslovanja koja se postiže slobodnim protokom ljudi, robe i usluga.

- Zato je nastao OB, zato smo ukinuli granice. Mnoge kompanije sada mogu mnogo efikasnije da rade. Ovo je sve sa cijlem povećanja investicija - dodao je Grozdić.

Naglasio je da je kandidatura za EXPO2027 viđena kao nacionalni projekat, sa idejom da uključi i sve zemlje u regionu kojima je potreban podsticaj i prezentacija na ovakvim događajima. On je pozvao ambasadore da na glasanju, u junu, po svom mišljenju i volji nakon ove prezentacije donesu najbolju odluku. Današnjoj prezentaciji, osim 21 ambasadora prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna