OPASNE MATERIJE POD BUDNIM OKOM: Usvojene izmene zakona o upravljanju otpadom

S. B.

03. 05. 2023. u 12:00

FIRME i preduzetnici koji su uključeni u tokove otpada, u Srbiji čekaju nova pravila. Poslanici su usvojili izmene Zakona o upravljanju otpadom, a svi koji u njemu učestvuju imaju godinu dana da se prilagode novoj regulativi. Nadležni ističu da je glavni cilj izmena da se propišu stroži uslovi, koje proizvođači otpada i operateri upravljanja otpadom moraju da ispunjavaju, kako pre početka, tako i u toku obavljanja delatnosti.

ОПАСНЕ МАТЕРИЈЕ ПОД БУДНИМ ОКОМ: Усвојене измене закона о управљању отпадом

Smeće blizu osmoletke u Surčinu, Foto privatna arhiva

Nove mere trebalo bi da obezbede efikasnije izdavanje dozvola za upravljanje otpadom, brže i efikasnije izdavanje potrebne dokumentacije za prekogranično kretanje otpada, uvođenje novih tokova otpada, mulja i žive. Najavljuje se i unapređenja načina obezbeđenja garancija za upravljanje otpadom, omogućavanje kontrole nad njim kada je vlasnik nepoznat. Novina je i uvođenje finansijskih garancija u radu kako bi se sproveo princip odgovornosti vlasnika otpada posle prestanka rada postrojenja ili stečaja. Otpad će se tako zbrinjavati i aktiviranjem garancija.

- Zakon o izmenama i dopunama ne zadire u suštinu ranije uspostavljenog koncepta, ali u pojedinim delovima unosi značajne izmene - objašnjava Marko Vučenović, sekretar Udruženja reciklera Srbije. - To se posebno odnosi na pitanja u vezi sa termičkim tretmanom otpada, što ima značaj u kontekstu započetih i planiranih postrojenja za spaljivanje. Značajnu izmenu predstavlja i promena nadležnosti za donošenje regionalnih planova za upravljanje otpadom. Sada će te odluke donositi Vlada, a ne skupštine lokalnih samouprava. Utvrđeno je donošenje podzakonskog akta kojim će biti uređena pitanja uslova i načina dodele podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu i ponovno iskorišćenje otpada.  

  Recikleri su uvereni da država na ovaj način obezbeđuje zbrinjavanje otpada u skladu sa zakonom i evropskim standardima, čime se sprečava nekontrolisano ispuštanje toksičnih materija u životnu sredinu.

- To predstavlja najbolji način brige za javno zdravlje naših građana i životnu sredinu uopšte - dodaje Vučenović. - Uređivanjem pitanja uslova i procedure za isplatu podsticaja za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada obezbediće se predvidivost i pravna sigurnost.

Manji troškovi uz nova pravila

MINISTARSTVO zaštite životne sredine uverava da će mnogi imati manje troškove uz nova pravila, ali i da su za pojedine predviđeni dodatni izdaci.

- Ukinuti su troškovi izdavanja dozvola malim i srednjim preduzećima koji su proizvođači otpada - stoji u obrazloženju. - Posrednici i trgovci upravljanja otpadom moći će da se registruju za obavljanje ove delatnosti na dve godine. To će uzrokovati dodatne troškove plaćanja takse prilikom registracije koja postojećim zakonom važi pet godina. Razlog za skraćenje ovog roka se ogleda u činjenici da posrednici i trgovci često ne poseduju adekvatne finansijske garancije na period od pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu