"PLASTIKU" DIZAJNIRA SAMO BANKA: Ponude za izradu netipičnih, dopunskih kartica treba izbegavati

S. B.

24. 04. 2023. u 22:06

PLATNE kartice od metala, sa ličnim dizajnom, najsigurnije je - izbegavati. Nedavno se na društvenim mrežama pojavila ponuda za izradom dopunskih, netipičnih, zamenskih kartica. Ukoliko bi klijenti da plaćaju "plastikom" dizajniranom po ličnom ukusu, ističu u Narodnoj banci Srbije, treba da se obrate svojoj banci, koja je i njen vlasnik.

ПЛАСТИКУ ДИЗАЈНИРА САМО БАНКА: Понуде за израду нетипичних, допунских картица треба избегавати

Novosti

Centralna banka Srbije upozorila je građane nedavno da ne nasedaju na ovu ponudu. Zakonom o platnim uslugama je definisana odgovornost u slučaju zloupotrebe kartice, odnosno podataka sa nje. Rizik je podeljen tako da korisnik snosi gubitak do 3.000 dinara, a sve preko toga ide na teret banke. U ovoj situaciji, međutim, sve bi išlo na "grbaču" klijenta.

- Uslov za to je da je korisnik preduzeo određene mere u vezi sa sigurnim korišćenjem kartice koji su predviđeni okvirnim ugovorom sa bankom - ističu u NBS. - Ako banka dokaže da je korisnik postupao prevarno, ili da je sa nepažnjom postupao u zaštiti sigurnosnih elemenata kartice (OTP, PIN, CVV kod), korisnik u potpunosti snosi gubitak zloupotrebe. Bezbednost izdavanja i korišćenja platnih kartica jedan je od najvažnijih segmenata u bankarskim poslovima, pa se iz tog razloga primenjuju standardi, pravila i postupci kojih se pridržavaju svi učesnici u sistemu platnih kartica.

Proizvođači koji nude dizajniranje na mrežama, međutim, takva ovlašćenja najverovatnije nemaju. NBS je preko banke koja je posumnjala da se time bavi neko bez ovlašćenja i saznala za ovaj slučaj.

- Proizvodnju i personalizaciju platnih kartica mogu obavljati samo entiteti koje ispunjavaju tehničke i organizacione uslove i koji su sertifikovani od strane kartičnih sistema za tu vrstu usluge - naglašava NBS. - Navedene entitete angažuju banke kod poslova izdavanja platnih kartica, tako da za sva pitanja u vezi sa izdavanjem i korišćenjem platne kartice korisnici treba prvo da se obrate banci koja ju je izdala. Banka će u slučaju da postoji sumnja da se neki subjekt neovlašćeno bavi promenom izgleda platne kartice ili drugim radnjama koje mogu dovesti do zloupotrebe taj slučaj prijaviti nadležnim organima, što je u ovom slučaju banka i preduzela.

Kodove i pinove ne davati

KAKO bi se izbegle zloupotrebe preko interneta, korisnici platnih kartica ne treba da dostavljaju, umnožavaju, fotokopiraju podatke o kartici - kažu u NBS. - To su ime i prezime, broj kartice, datum isteka i trocifreni kod na poleđini. Tako omogućavaju neovlašćenim licima da pokušaju zloupotrebu preko interneta. U ovom slučaju, slanjem platne kartice, korisnici preuzimaju rizik dobrovoljno, zbog čega bi mogli snositi i različite pravne posledice. U slučaju zloupotrebe platne kartice snosili bi punu odgovornost za štetu koja bi im bila eventualno naneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)