ŠEST "KRALJEVA" RUSKE NAFTE: Kompanije iz Hongkonga i Dubaija zabeležile rekordan izvoz "crnog zlata"

Novosti online

22. 03. 2023. u 08:58

ŠEST malo poznatih kompanija uzdiglo se na status novih kraljeva ruske nafte u decembru, kolektivno obradivši dovoljno izvoza ove sirovine da se katapultiraju u ligu najvećih svetskih trgovaca "crnim zlatom", piše "Blumberg".

ШЕСТ КРАЉЕВА РУСКЕ НАФТЕ: Компаније из Хонгконга и Дубаија забележиле рекордан извоз црног злата

Foto Shutterstock

"Blumberg" navodi, pozivajući se na podatke ruske carine, da je u poslednje četiri nedelje 2022. godine, šest kompanija sa sedištem u Hongkongu i Dubaiju ukupno prerađivalo oko 1,4 miliona barela ruske sirove nafte dnevno.

To je dovoljno nafte da se podmire celokupne potrebe Velike Britanije ili Italije, i to je veća količina od one koje su "Vitol" ili "Trafigura" obrađivali pre sukoba u Ukrajini. Posle uvođenja gornje cene nafte i sankcija Rusiji, najveći trgovci naftom odustali su od poslovanja sa Moskvom.

Kupovina ruske nafte i dalje je legalna, ali sankcije su učinile da je analitičarima i vladinim zvaničnicima gotovo nemoguće da dobiju čvrste podatke o tome ko se time bavi.

Pitanje se zakomplikovalo poslednjih meseci, pošto su SAD i Evropska unija u decembru nametnule gornju granicu cene ruske nafte, sprečavajući kompanije da koriste zapadna osiguranja i usluge za transport nafte ako se kupuje po ceni višoj od 60 dolara po barelu. Glavni kupci Kina i Indija nisu potpisali tu meru, a čak su i SAD prošle nedelje priznale da se većinom ruske nafte sada trguje van ovog ograničenja, navodi "Blumberg".

Podaci o carini u koje je "Blumberg" imao uvid pružaju informacije o kupcima ruske sirove nafte od 5. do 31. decembra. Mnogi od najvećih kupaca bile su velike kineske i indijske državne kompanije i jedinice ruskih naftnih kompanija, ali u prvih 15 bilo je šest trgovaca.

Najveći među njima bilo je "Nord aksis" koji je u decembru kupovao 521.000 barela ruske nafte dnevno od "Rosnjefta". "Nord aksis", koji je osnovan u februaru prošle godine u Hongkongu, bio je nepoznat na tržištu nafte sve do jula kada se pojavio kao kupac "Trafigurinog" udela u vodećem naftnom projektu "Rosnjefta" -"Vostok ojl".

Među ostalim kupcima je i "Tejarinaft FZCO", kompanija iz Dubaija koja je u decembru od "Rosnjefta" kupovala 244.000 barela dnevno.

Godinama su se najveći svetski trgovci robom takmičili jedni sa drugima da obezbede zalihe nafte iz Rusije, ali su se sada, zbog sankcija, povukli. "Trafigura", jedan od vodećih kupaca dugi niz godina, na svom vrhuncu je prerađivala 850.000 barela ruske nafte dnevno, rekao je izvršni direktor Džeremi Vir prošle godine.

"Blumberg" navodi da nije jasno kako je šest trgovaca moglo da finansira protok ruske nafte, koja je vredela više od 2 milijarde dolara tokom decembra.

Neki od njih su bili etablirani trgovci pre sukoba, poput "Konsept ojla" iz Hongkonga koji je 2003. godine osnovao letonski državljanin Majkl Zeligmans da trguje naftom u Evropi, Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Prenosila je nešto više od 152.000 barela ruske nafte dnevno u decembru.

Takođe, "Koral enerdži DMCC" je kupio 121.000 barela ruske sirove nafte dnevno u poslednje četiri nedelje decembra od "Surgutnjeftegasa". U vlasništvu Tahira Garajeva, "Koral" je počeo pre deset godina kao trgovac lož-uljem.

Treći po veličini trgovac je "KR trejding DMCC" iz Dubaija, koji je kupovao 199.000 barela dnevno od "Surgutnjeftegasa". Peti po veličini trgovac je "Belatriks enerdži", kompanija iz Hongkonga koja je pre rata bila nepoznata na tržištu nafte. U vlasništvu državljanina Azerbejdžana po imenu Bilal Alijev i kupovala je 151.000 barela dnevno u decembru od nekoliko ruskih naftnih kompanija, pokazuju podaci carine.

Grupa sedam i Evropska unija osmislile su sankcije za ruski energetski sektor sa ciljem da zadrže protok nafte i istovremeno smanje prihode Moskve. Pomoćnik američkog ministra finansija Ben Haris prošle sedmice je priznao da sankcije nisu urodile plodom.

(RT)

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri