KOJIM KANALIMA RUSIJA PRODAJE NAFTU: Američko ministarstvo finansija izračunalo koji procenat ide preko Zapada

P. Z. S. / ria.ru

14. 03. 2023. u 21:55

RUSIJA prodaje 75 odsto svoje nafte bez pribegavanja zapadnim uslugama, izračunalo je Ministarstvo finansija SAD.

КОЈИМ КАНАЛИМА РУСИЈА ПРОДАЈЕ НАФТУ: Америчко министарство финансија израчунало који проценат иде преко Запада

Foto Tanjug/ AP


-Četvrtina ruske trgovine naftom se obavlja korišćenjem neke vrste zapadnjačkih usluga, a tri četvrtine nezapadnih usluga, rekao je zamenik američkog ministra finansija Ben Haris tokom događaja u Američkom institutu za preduzetništvo.

Zapadne naftne sankcije Rusiji stupile su na snagu 5. decembra 2022: Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su za nju ograničenje cene tokom transporta morem na nivou od 60 dolara po barelu - zabranjen je transport i osiguranje skuplje nafte.

Rusija je, kao odgovor, zabranila od 1. februara da isporučuje naftu strancima, ako ugovori direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma fiksiranja granične cene.

Od 5. februara počele su da važe sankcije za gorivo: Evropska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih derivata, dok su EU i zemlje G7 postavile gornju granicu cena za njih.

Granica je postavljena na 100 dolara po barelu za naftne derivate iz Rusije kojima se trguje uz premiju u odnosu na referentni kvalitet nafte (dizel gorivo), i 45 dolara po barelu za one kojima se trguje uz popust (mazut).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!