USVOJEN PROJEKAT: Bliže obilaznici oko Užica

N. J.

22. 02. 2023. u 20:45

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je urbanistički projekat za obilaznicu oko Užica čiji je investitor javno preduzeće „Putevi Srbije“, a čija je izgradnja odlukom vlade Srbije proglašena nacionalnim interesom.

УСВОЈЕН ПРОЈЕКАТ: Ближе обилазници око Ужица

N.J.

Deonica dugačka 4.8 km počinje u mestu Surduk na zlatiborskoj magistrali a na tom mestu planirana je izgradnja mosta preko kanjona reke Đetinje. Most će, prema dokumentu Instituta za puteve a.d. Beograd, biti dugačak 260 metara.

N.J.

- Osim ovog mosta preko Đetinje, radi prelaženja nižih terena duž trase obilaznice predviđena je izgradnja još 7 mostovskih konstrukcija dugih od 20 do 120 metara – navodi se u projektu – Konstrukciju mosta preko Đetinje je lučna, sa rasponom od 180 metara, asimetričan luk je najoptimalnije rešenje kada se u obzir uzmu uslovi terena.

Na ovaj način, „preskok“ preko kanjona Đetinje neće narušiti korito i bližu okolinu reke.

Izgradnja obilaznice oko Užica je 2021. godine zaključkom vlade Srbije proglašena projektom od nacionalnog interesa. U martu prošle godine potpisan je Ugovor o projektovanju i izgradnji vredan 29.8 miliona evra, sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China Limited“.

Očekuje se da će građevinska dozvola za ovaj poduhvat biti izdata tokom proleća. Kineska kompanija je u međuvremenu započela izgradnju građevinskog kampa za svoje radnike u prigradskom naselju Volujac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)