TRANZITNA LINIJA PREKO UKRAJINE: Gasprom isporučuje 35,5 miliona kubnih metara gasa dnevno

Đ.G.

09. 01. 2023. u 08:22

GASPROM snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine u količini od 35,5 miliona kubnih metara dnevno preko gasne pumpne stanice Sudža. Ukrajinska strana je odbila zahtev za isporuke preko Sohanovke, rekao je u ponedeljak novinarima predstavnik Gasproma.

ТРАНЗИТНА ЛИНИЈА ПРЕКО УКРАЈИНЕ: Гаспром испоручује 35,5 милиона кубних метара гаса дневно

Foto TASS

- Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u količini koju je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža, [u iznosu] 35,5 miliona kubnih metara 9. januara. Zahtev za isporuke preko Sohanovke je odbijen - rekao je predstavnik kompanije.

Dan ranije, zapremina pumpanja je takođe dostigla 35,5 miliona kubnih metara.

U ranijim izveštajima, pozivajući se na podatke objavljene na sajtu Operatora prenosnog sistema Ukrajine, navodi se da bi tranzit ruskog gasa preko ukrajinske teritorije 9. januara mogao iznositi 35,5 miliona kubnih metara.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope. Pumpanje kroz Severni tok je potpuno obustavljeno. Snabdevanje gasom Turskim i Plavim tokom namenjeno je Turskoj i zemljama Južne i Jugoistočne Evrope.

Operator sistema za prenos gasa Ukrajine je 10. maja saopštio da će prekinuti tranzit gasa ka Evropi preko stanice Sohranovka počevši od 11. maja zbog više sile, jer kompanija navodno nije mogla da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopskov u oblasti Lugansk. Kao rezultat toga, zahtevi za transport bi bili odbijeni, a gas ne bi bio prihvaćen.

Međutim, ruski gasni holding nije video osnov za obustavu pumpanja po prethodnom aranžmanu, uz napomenu da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile. Kompanija je dodala da je tehnički nemoguće prebaciti sve količine tranzita na drugu tačku interkonekcije, gasnu stanicu Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti - prenela je agencija TASS.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!