NAJNIŽI NIVO U POSTSOVJETSKOM PERIODU: Izvoz ruskog gasa u Evropu drastično opao tokom 2022.

Tanjug

28. 12. 2022. u 18:48

IZVOZ ruskog gasa u Evropu putem gasovoda pao je u 2022. na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je najveći kupac smanjio uvoz zbog sukoba u Ukrajini, i jer je glavni gasovod oštećen u eksplozijama, pokazuju podaci Gasproma i računica Rojtersa.

НАЈНИЖИ НИВО У ПОСТСОВЈЕТСКОМ ПЕРИОДУ: Извоз руског гаса у Европу драстично опао током 2022.

Foto AP

Glavni izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler je izjavio da će izvoz van teritorija bivšeg Sovjetskog Saveza ove godine dostići 100,9 milijardi kubnih metara gasa, saopštila je kompanija.

Britanska agencija napominje da ta količina uključuje i izvoz u  Kinu preko gasovoda Snaga Sibira, preko kojeg je Gasprom prošle godine isporučio 10,39 milijardi kubnih metara gasa.

To je pad od preko 45 posto u odnosu na 185,1 milijardi kubnih metara gasa izvezenih 2021. godine i jedan je od najnižih od raspada sovjetske države 1991, navodi Rojters.

Gaspromov prethodni postsovjetski najniži nivo izvoza, koji kompanija definiše kao prodaju gasa u „daleko inostranstvo“, bio je 1995. godine i iznosio je 117,4 milijardi kubnih metara, prema podacima Gasprom Eksporta.

Ruski direktni izvoz gasa u Nemačku zaustavljen je u septembru nakon eksplozija na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru. Istražitelji Švedske i Danske su zaključili da su četiri curenja na Severnom toku 1 i 2 prouzrokovana eksplozijama, ali nisu naveli ko bi mogao biti odgovoran.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je akcident činom sabotaže. 

Izvoz ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 iznosio je 2021. godine rekordnih 59,2 milijarde kubnih metara.  

Rusija, u međuvremenu, povećava prodaju tečnog prirodnog gasa (LNG) iz mora, zahvaljujući uglavnom fabrici Jamal LNG na Arktiku, koju vodi Novatek. Prema Rostatu, ruska proizvodnja LNG-a porasla je za skoro 10 posto u periodu januar-novembar na 29,7 miliona tona.

Rusija je uspela da nadoknadi manji izvoz gasa u Evropu kroz rast cena energenata, pri čemu su njeni budžetski prihodi od nafte i gasa skočili za više od trećine u periodu januar-oktobar 2022. 

Gasprom je takođe saopštio da se njegova proizvodnja gasa u 2022. procenjuje na 412,6 milijardi kubnih metara. Godinu dana ranije, proizvodnja je dostigla 13-godišnji maksimum od 514,8 milijardi kubika gasa.

BONUS VIDEO: OTVORENO ZA SAOBRAĆAJ: Pogledajte kako izgleda vožnja rekonstruisanom deonicom Krimskog mosta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

UBEĐIVALI GA DA ĆE POKOJNICA DOĆI TOKOM NOĆI: Otac Predrag se našalio sa seljanima - i zaradio 100 evra