HLADAN TUŠ ZA BRITANCE: Ništa od većih plata, primanja na najnižem nivou od 2006. godine

Đ.G.

23. 12. 2022. u 17:33

BRITANCI koji se nadaju novogodišnjem povećanju plata kako bi nadoknadili rastuće troškove hrane i energije mogli bi biti razočarani.

ХЛАДАН ТУШ ЗА БРИТАНЦЕ: Ништа од већих плата, примања на најнижем нивоу од 2006. године

FOTO: AP/Tanjug

Očekuje se da će prosečna plata britanskih radnika 2023. pasti na nivo iz 2006. kada se uzme u obzir inflacija, navodi PvC. Očekuje se da će realne plate, koje utiču na inflaciju, pasti za čak 3% u 2022. i za još 2% u 2023. godini, predviđa PvC u izveštaju o ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva koji je podeljen za CNN.

Izveštaj potvrđuje da su plate u Britaniji stagnirale čak i kada je inflacija dostigla dvocifrene vrednosti, što je izazvalo najgoru krizu troškova života u poslednjih nekoliko decenija. To je dovelo do široko rasprostranjenih štrajkova širom britanske ekonomije, uključujući železnice, škole, medicinske sestre, bolnice i poštu.

U petak su službenici za pasoše započeli osmodnevne štrajkove za koje se očekuje da će pogoditi neke od najprometnijih aerodroma u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom Božića i Nove godine, uključujući Hitrou i Getvik u Londonu. Vlada je u saopštenju navela da će vojska podržati granične snage, ali je upozorila putnike da očekuju kašnjenja i smetnje po dolasku u Britaniju.

- 2022. je očigledno bila veoma izazovna godina za ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva i nije iznenađujuće da će se ovi hladni vetrovi nastaviti tokom 2023.- rekao je Baret Kupelijan, viši ekonomista u PvC-u u izjavi.

Foto: Free Images Pixabay

 

Izveštaj je pružio izvesnu nadu. Uprkos udaru na plate, više od 300.000 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo bi se ponovo pridružiti tržištu rada 2023. godine, smanjujući ekonomsku neaktivnost i ublažavajući nedostatak osoblja u visokokvalifikovanim sektorima, navodi PvC. Istovremeno, povećana imigracija u Veliku Britaniju mogla bi direktno da doprinese privredi sa 19 milijardi funti (23 milijarde dolara), podstičući rast BDP-a za 1% „čak i kada se cela ekonomija smanjuje“, saopštio je PvC.

- Uprkos smanjenoj ekonomiji, Velika Britanija ostaje privlačna destinacija za radnike rekao je ekonomista PvC-a Džejk Fini u saopštenju. Nivo imigracije u Velikoj Britaniji dostigao je rekordnih 1,1 milion u 2022. godini, a programi preseljenja usmereni na Ukrajince, Avganistance i stanovnike Hong Konga su dodali oko 140.000 ukupnom broju, prema PvC-u.

Čak i sa rekordnom imigracijom, Ujedinjeno Kraljevstvo je zaostajalo za razvijenim zemljama u oporavku zapošljavanja nakon Kovida. Broj slobodnih radnih mesta je dostigao rekordnih 1,3 miliona ranije ove godine, da bi u novembru pao na nešto manje od 1,2 miliona. Nedostatak radnika posebno je izražen u ugostiteljstvu, maloprodaji i poljoprivredi.

Istraživanje komiteta za ekonomska pitanja Doma lordova objavljeno ove nedelje zaključilo je da je prevremeno penzionisanje najveći pokretač pritiska na radnu snagu u Velikoj Britaniji. Sve veća dugotrajna bolest, manja migracija u EU nakon Bregzita i starenje stanovništva Velike Britanije takođe su odigrali ulogu.

- Porast neaktivnosti predstavlja ozbiljne izazove za britansku ekonomiju. Nedostatak radne snage pogoršava trenutni inflatorni izazov; oštećuje rast u bliskoj budućnosti; i smanjuje prihode koji su dostupni za finansiranje javnih usluga, dok potražnja za tim uslugama nastavlja da raste - saopštio je komitet.

Kupelijan iz PvC-a je dodao da je inflacija u Velikoj Britaniji verovatno dostigla vrhunac u oktobru i da će „postepeno početi da se vraća na cilj u naredne dve godine“ - preneo je CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!