DOKUMENT KAO "PANDORINA KUTIJA": Južna Koreja poziva EU da se zajedno suprotstavi SAD

Đ.G.

10. 12. 2022. u 07:21

EU i Južna Koreja treba da rade zajedno kako bi odgovorile na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), rekao je ministar trgovine Dukgeun An za Euraktiv .

ДОКУМЕНТ КАО ПАНДОРИНА КУТИЈА: Јужна Кореја позива ЕУ да се заједно супротстави САД

Foto: Profimedia

- Postoji ogroman prostor za EU ​​i Koreju da rade zajedno kako bi odredbe (IRA. – prim. aut.) bile usklađenije sa STO i ne stvarale nepotrebne probleme za strateški važne delove naše industrije -  rekao je An.

Seul i Brisel mogu da sarađuju sa američkom administracijom kako bi minimizirali "diskriminatorni uticaj" zakona, rekao je on. Istovremeno, zvaničnik je priznao da postizanje promena u IRA u kratkom roku može biti veoma težak zadatak.

- U slučaju da postane očigledno da ne mogu ništa da urade, ili ako ne pokažu želju da sa nama rade na pronalaženju pravog rešenja, moraćemo da nađemo drugu alternativu - naglasio je ministar.

An se takođe usprotivio usvajanju sličnih protekcionističkih mera u EU, uporedivši takav korak sa „otvaranjem Pandorine kutije”.

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden , predviđa, posebno, proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi . Dokument, koji administracija naziva Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), sadrži klauzulu o izdvajanju 370 milijardi dolara za čistu energiju i postizanje klimatskih ciljeva, 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

EU je ovaj čin nazvala diskriminacijom robe uvezene iz drugih zemalja. Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je otvoreno izrazio nezadovoljstvo merama stimulacije američkih proizvođača. Prema rečima francuskog lidera, zakon je u suprotnosti sa pravilima STO i „neprijateljski“ - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024