"HOĆEMO VEĆE PLATE": Sindikalci se pobunili u Parizu, najavili sveopšti štrajk

Novosti online

10. 11. 2022. u 16:45

U ČETVRTAK se u Parizu održavaju međusektorske demonstracije kojima se sindikati pozivaju da traže veće plate, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

ХОЋЕМО ВЕЋЕ ПЛАТЕ: Синдикалци се побунили у Паризу, најавили свеопшти штрајк

Foto: Tanjug/AP Photo

Širom Francuske 10. novembra, na poziv vodećeg francuskog sindikata, Generalne konfederacije rada (CGT), održavaju se međuprofesionalni štrajkovi tražeći veće plate i njihovu indeksaciju sa inflacijom. Učestvuju i ostali sindikati - Radnička snaga (FO), Jedinstveni savez sindikata (FSU), Nacionalna unija samostalnih sindikata (Unsa) i Solidarnost (Solidaires).

U pozadini štrajkova, u Parizu i drugim francuskim gradovima održavaju se masovne demonstracije. U vezi sa štrajkom u četvrtak, ozbiljno je poremećen rad gradskog metroa i površinskog prevoza, kao i poremećaji u radu prigradskih i regionalnih vozova.

Povorka u Parizu u četvrtak je počela posle 14.30 (16.30) sa Trga Republike, gde se tradicionalno okupljaju demonstranti.

Radnici raznih vidova transporta, energetike, prehrambene industrije, trgovine, obrazovanja i zdravstva, predstavnici raznih sindikata i udruženja, penzioneri, pristalice pokreta „žutih prsluka” i studentskih organizacija uzimaju deo u demonstracijama. Demonstranti traže veće plate i penzije usred divlje inflacije.

Demonstracije se održavaju pod strogom kontrolom policajaca.

- Naš glavni zahtev je povećanje plata i preispitivanje minimalne zarade i penzija. Što se tiče borbe protiv krize, sve što je Vlada uradila do danas je da novac dodeli kompanijama i akcionarima. Međutim, niko nije indeksirao zarade običnih radnika zbog visokih inflacija Ovi dodaci su nam zaista potrebni - rekao je predstavnik sindikata CGT u razgovoru za RIA Novosti.

Predstavnik jedne od studentskih organizacija rekao je agenciji da su studentima potrebna i socijalna davanja, jer "nemaju od čega da kupe hranu, da plate kiriju za stan i da plate račune za struju, a nadležni ništa ne rade".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!