VLADA SRBIJE DONELA DVE UREDBE U VEZI SA SUNCOKRETOM: Usvojeno na današnjoj sednici

Tanjug

25. 08. 2022. u 16:34

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ДВЕ УРЕДБЕ У ВЕЗИ СА СУНЦОКРЕТОМ: Усвојено на данашњој седници

Foto: D. Balšić

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva.

Članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta, sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrašača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum