DA NAS DIM VIŠE NE TRUJE: Predstavljen nacionalni energetski i klimatski plan od 2030. do 2050. godine

E. B. T.

28. 07. 2022. u 06:20

MANjA emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto u odnosu na onu koja je u Srbiji bila devedesetih godina, učešće obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji veće od 40 procenata do kraja ove decenije, kao i izlazak iz proizvodnje na fosilna goriva, deo su Nacionalnog energetskog i klimatskog plana od 2030. do 2050 godine.

ДА НАС ДИМ ВИШЕ НЕ ТРУЈЕ: Представљен национални енергетски и климатски план од 2030. до 2050. године

Foto: Tanjug

Ovo je juče poručila ministarka energetike Zorana Mihajlović na predstavljanju tog dokumenta u Jugoslovenskoj kinoteci. Ona je istakla da je njegova primena šansa za razvoj cele zemlje.

- Ovo je mogućnost da otvorimo nova radna mesta i imamo nove tehnologije, kao i da mislimo na buduće generacije - istakla je ministarka. - Trenutak je da se učini sve kako bi se u našoj zemlji električna energija koristila iz novih reverzibilnih hidroelektrana, ali i za diversifikaciju kada je u pitanju nabavka gasa.

Sada je vreme, kako je navela, kada Srbija treba da pokaže da je moguće podići energetsku efikasnost i dimnjake koji zagađuju okolinu zameniti drugim, koji neće imati štetne emisije gasova. Prema njenim rečima, te odluke koje se danas donose daće rezultate tek za neki broj godina koji je ispred nas.

- Ovaj plan je samo početak rada na unapređenju kvaliteta života u Srbiji i očuvanju životne sredine, a namera resornog ministarstva je da bude transparetno predstavljen i građanima i nadležnim institucijama, kako bi bili svesni njegovog značaja i doprineli njegovoj realizaciji - naglasila je ministarka.

"SOKO" NE RADI DOK NE BUDE BEZBEDAN

POVODOM odluke tužilaštva da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog nesreće u rudniku "Soko", kada je poginulo osam rudara, ministarka Zorana Mihajloviće je rekla da razume porodice stradalih, ali da o tome da li ima odgovornih konačnu reč treba da da tužilaštvo.

- Rudnik neće raditi sve dok ne se ne obezbedi sigurnost rudara - kazala je Mihajlovićeva. - Sve što je do sada uradilo Ministarstvo, svi naši izveštaji biće dostupni javnosti. Ono što je neophodno jeste da se sprovedu sve procedure, unaprede uslovi i dodatno učine još bezbednijim rudnik "Soko", jer je to jedini metanski rudnik u javnom preduzeću "Resavica".

Predstavljanju Nacionalnog energetskog plana prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski.

- Spremni smo da pomognemo oko energetske tranzicije i ambicioznih ciljeva razmenom tehničkih znanja, ali i finansijskom podrškom Evropske unije - rekao je Žiofre. - Zajedno sa našim srpskim partnerima EU napreduje u diverzifikaciji energetskih izvora i ruta za snabdevanje. Pored tekućih radova na gasnom interkonektoru između Bugarske i Srbije, u pripremi je i nova gasna veza sa Severnom Makedonijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna