MALI: Stabilizacija inflacije u narednim mesecima

Tanjug

20. 07. 2022. u 11:25

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je da se očekuje stabilizacija i pad inflacije u Srbiji u narednim mesecima.

МАЛИ: Стабилизација инфлације у наредним месецима

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Prema nekim prognozama Narodne banke Srbje, očekujemo da će se inflacija stabilizovati i da će polako u narednim mesecima krenuti da pada dole. To očekuju i u nekim drugim evropskim zemljama, nadam se da će i biti tako - rekao je Mali Tanjugu na pitanje da prokomentariše rast međugodišnje inflacije u našoj zemlji u junu na 11,9 odsto.

Mali je istakao da je Srbija uprkos velikoj krizi u svetu uspela da ostvari privredni rast u prvoj polovini godine, u prvom kvartalu od 4,4 odsto i u drugom od 4,1 odsto.

On je naveo da država kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, goriva i energanatam, jer bi u suprotnom cene "otišle u nebesa", kao što se dešava u nekim razvijenijim zemljama.

Dodaje da vlada u cilju stabilizacije cena razgovara na nedeljnom nivou sa proizvođačima i trgovcima.

Mali je naglasio da je kurs dinara stabilan i da je to možda i najvažniji instrument držanja inflacije pod kontrolom, uprkos ogromnoj krizi.

Napominje da su okolnosti vanredne, usled pandemije, poremećenih lanaca snebadevanja, enegetske krize i sukoba u Ukrajini.

- Onda za posledicu imate da međugodišnja inflacija u junu bude 11,9 odsto, ali bi bila mnogo veća da nismo preduzeli sve ove odluke i mere. Pritom, najveći deo ove inflacije je uvezen. Možemo da konrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata, jer je to pod našom kontrolom, ali ne možete da kontrolište uvoz neke robe iz inostranstva pošto je inflacija ugrađena u cenu te robe, u amablažu, karton i razne druge stvari, što sve utiče i na inflaciju kod nas - rekao je Mali.

Dodaje da se sa problemom inflacije, ipak, bolje nosimo od drugih zemalja.

- Ogromni su problemi sa kojima se suočava ceo svet. Svi ekonomisti kažu da ovakve krize nije bilo od Drugog svetskog rata - naveo je Mali i istakao da su cene gasa i struje u svetu drastično povećane, što je dovelo do velikog skoka i rekordne inflacije u Americi, Evropi, Velikog Britaniji...

Mali kaže da evropske zemlje ulaze u recesiju i ljudi ostaju bez posla, kao i da će se pravi efekti krize tek videti na jesen.

Vlada Srbije zbog toga kontroliše cene osnovnih životnih namirnica i država je preuzela na sebe teret krize, naglasio je Mali.

Kaže da se u Srbiji cena struje dugo nije menjala, što je postalo neodrživo i da će to morati da se promeni u budućnosti.

- Uprkos ogromnom rastu cena struje u svetu, mi smo je držali na niskom nivou za privredu i građane. Kontrolišemo i cene goriva i gasa, pokušavamo da zaštitimo životni standard građana što je više moguće - istakao je Mali.

Napominje da Srbija uprkos svemu tome nije zaustavila nijedan veliki projekat i država na vreme izmiruje sva plaćanja i obaveze.

Mali je naveo da se gradi, na primer, 10 novih autoputeva i brzih saobraćajnica, rekonstruišu bolnice, grade novi stadioni, sistemi za kanalizaciju i fabrike prečišćavanje otpadnih voda...

- Nama je stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu bila 4,4 odsto, a u drugom 4,1 odsto. Velike i razvijene evropske zemlje su već u recesniji i imaju negativne stope rasta. Mi se i dalje dobro držimo. U prvih šest meseci smo imali 1,4 milijarde evra stranih direktnih investicija. Prošle godine smo imali 3,9 milijarde evra, što je bilo više nego 2019. A i stopa nezaposlenosti nam je danas niža nego 2019. godine.

Mali je, takođe, naglasio da su uprkos velikom inflatornom pritisku naše javne finansije stabilne i kurs stabilan, kao i da je vlada kroz fisklani politiku i budžet uspela da obezbedi i dalje relativnu pristojnu i visoku stopu rasta ekonomije, što i daje štabilnost.

Dodao je da je država na računu 15. jula imala oko 190 milijardi dinara i naglasio da smo potpuno likvidni.

Pokušavamo na odgovoran način da se izborimo sa ovim nedaćama, poručio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade