"SAVA" OD 46 DINARA ŠTITI DŽEP POTROŠAČA: Šta će biti posle isteka uredbe kojom država čuva tržište

E. B. TALIJAN

11. 04. 2022. u 12:00

GRAĐANI ne treba da brinu jer se proizvode dovoljne količine hleba "sava", koji košta 46 dinara, i distribuiraju se ravnomerno na čitavoj teritoriji Srbije, poručuju pekari.

САВА ОД 46 ДИНАРА ШТИТИ ЏЕП  ПОТРОШАЧА: Шта ће бити после истека уредбе којом држава чува тржиште

Foto A. Stevanović

Uredba, kojom je ograničena cena ove vrste vekne od brašna tip 500, važi do 11. maja. U Ministarstvu trgovine ističu da prate situaciju i da će se ubuduće rukovoditi interesom i potrošača i proizvođača.

- Još je rano govoriti o tome šta će biti za mesec dana zbog turbulentnih globalnih kretanja - kaže Uroš Kandić, državni sekretar u tom ministarstvu.

- Stanje na svetskom tržištu je izuzetno nestabilno i menja se na dnevnom nivou.

Donećemo odluku koja je u najboljem interesu i potrošača i pekara. Uradili smo sve da ni pekari nemaju štetu zbog ove obaveze da prave "savu" po ceni od 46 dinara. Svi koji su se javili dobili su, u dva navrata, brašno po subvencionisanoj ceni od 30 dinara, što je za 10 dinara jeftinije od tržišne cene.

Predsednik Unije pekara Srbije (UPS) Zoran Pralica ističe da nema nikakvih problema sa proizvodnjom vekni "sava" i da cena ostaje ograničena kako je predviđeno Uredbom.

- Pekari su u obavezi da naprave 30 odsto ovog hleba od 46 dinara i za to dobijaju brašno po subvencionisanoj ceni iz Robnih rezervi - objašnjava Pralica.

- Došlo je do blagog poskupljenja nekih drugih pekarskih proizvoda, jer je ova industrija najviše pogođena posledicama poskupljenja sirovina zbog ukrajinske krize, među kojima su energenti, pšenica, kvasac. Zbog slabe kupovne moći građana, u proizvode se ne "ugrađuje" realno povećanje troškova, kako ne bi pala potražnja. I cene drugih vrsta hleba, koje se sada kreću od 50 do 60 dinara, znatno su niže nego u regionu.

Kako naglašava, UPS je insistirala da se zabrani izvoz pšenice iz Srbije jer smatra da bi umesto sirovine na druga tržišta trebalo plasirati brašno.

- Seljaci su prodali pšenicu, a određeni trgovački lobi je spreman sve da izveze i da Srbiju ostavi bez hleba - precizira Pralica. - Oni su ovu žitaricu kupovali od 19 do 21 dinara, a sada im je malo da je prodaju po 35 nego traže da izvezu da bi dobili pet ili šest dinara više. Naš predlog je da se ne izvozi pšenica, već da se u Srbiji pravi brašno. To treba da rade naši radnici koji će za to da primaju platu, a onda možemo da izvozimo gotov proizvod. Prilikom mlevenja dobija se i stočna hrana, koja bi se koristila u Srbiji, čime bismo obezbedili da meso ne poskupljuje mnogo. UPS podržava Vladu koja odoleva pritiscima da se izvezu sve količine pšenice. Ona treba da se plasira na druga tržišta po kvotama i pod kontrolom države. Rat je, mi ne možemo da znamo kakav će biti rod. Jedno nevreme može da uništi sve, treba da budemo obazrivi.

Zoran Pralica, Foto Printskrin

Teško mu je da poveruje u to da su ugovori trgovaca o izvozu ranije potpisani, jer mogu, kaže, lako da se antidatiraju.

POSKUPLjUJE KEKS

OD prehrambenih namirnica kojima uredbom Vlade nije ograničena cena, proizvođači najavljuju poskupljenje od oko osam odsto samo za pojedine konditorske proizvode, saznaju "Novosti".

- Sve ostale cene miruju i sada nema nikakvih nagoveštaja da će se u narednom periodu nešto menjati - kažu u poznatom trgovinskom lancu.

- Očekuje se samo da će pojedini konditorski artikli poskupeti, poput keksa. Proizvođači objašnjavaju da je razlog za to što su nove sirovine nabavljene po višim cenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)