DODELJENO JOŠ 65 KUĆA U SELIMA Prijave na konkurs Ministarstva za brigu o selu i dalje stižu

B. Ca.

31. 03. 2022. u 15:59

KUĆA u Mionici u selu Planinica, sa gotovo dva hektara okućnice, kao i još 64 kuće u selima širom Srbije dobile su nove stanare.

ДОДЕЉЕНО ЈОШ 65 КУЋА У СЕЛИМА Пријаве на конкурс Министарства за бригу о селу и даље стижу

ministarstvo za brigu o selu

 Ovo je rezultat prve ovogodišnje komisije za dodelu seoskih kuća, od raspisivanja novog Javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu za dodelu para mladima za kupovinu kuća sa okućnicom. U novom ciklusu, krov nad glavom dobilo je osam poljoprivrednika, 12 samohranih roditelja i 45 porodica.

Prema rečima Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, prvi dom za koji je u ovogodišnjem ciklusu odobren novac nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52 kvadrata i 4,8 ari placa.

- Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina - rekao je Krkobabić.

Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67kvadrata i okućnicu od 2,64 ara. Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su kuće u selima Apatin, Bač i Bačka Palanka. U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom - 1,88 hektara.  Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336 kvadrata.

Kao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladim poljoprivrednicima do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran. U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)