ZA NEDELJU DANA STIGLO 1.300 PRIJAVA: Ove godine poljoprivrednicima na raspolaganju veliki broj konkursa za dodelu različitih subvencija

E. R.

24. 01. 2022. u 07:10

POLjOPRIVREDNICIMA je ove godine na raspolaganju veliki broj konkursa za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora, samo ih iz državne kase ima oko 40.

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА СТИГЛО 1.300 ПРИЈАВА: Ове године пољопривредницима на располагању велики број конкурса за доделу различитих субвенција

Foto N. Fifić

Postoji i čitav set mera iz Programa razvoja konkurentne poljoprivrede sa Svetskom bankom i IPARD 2.

Kako je rekao Marko Kesić, direktor Uprave za agrarna plaćanja, u toku su dva vrlo popularna poziva za investicije u fizičku imovinu primarnih poljoprivrednih proizvođača u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Javni poziv je oglašen 4. januara i traje do kraja februra. Poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku nove mehanizacije u biljnoj proizvodnji, u sektorima voća, povrća i žitarica.

- Podsticaji su u visini od 50 odsto vrednosti projekta, a maksimalan iznos koji može biti dodeljen je 800.000 dinara - kazao je Kesić.

- Minimalna investicija je 65.000 dinara.

Proizvođači mesa, mleka i pčelari imaju iste uslove konkurisanja. Od države mogu da dobiju do 65 procenata vrednosti investicije, ukoliko su u područjima sa otežanim uslovima rada.

- Samo za prvih nedelju dana pristiglo je 1.300 prijava za primarne biljne proizvođače, u vrednosti od 1,3 milijarde dinara i 151 zahtev od stočara, vredan 50 miliona - istakao je Kesić.

- Javni poziv za izgradnju ruralne infrastrukture raspisan je 11. januara. Na njemu učestvuju lokalne samouprave koje konkurišu za naselja do 10.000 stanovnika sa projektima vodosnabdevanja, razvoja putne mreže i izgradnju objekata za skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda. Za te svrhe je obezbeđeno oko 400 miliona dinara i konkurs traje do 1. februara. Prošle godine prijavile su se 94 opštine.

Raspisan je i javni poziv za drugi krug podsticaja sa Svetskom bankom za ulaganja u imovinu stočara, za male i srednje proizvođače. Tu novac mogu da dobiju za gradnju objekata, farmi, kupuju opremu, mehanizaciju, a mogu da konkurišu i za traktore.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2022, a rok za podnošenje prijava je od danas do 23. februara. Ove subvencije namenjene su za primarnu stočarsku proizvodnju.

Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Projekat pruža mogućnost korisnicima dobijanja bespovratnih sredstva u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, sa pripadajućim porezima, 40 odsto kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama, uz svega 10 osto učešća.

Traktori uz velike dotacije

SRBIJA privodi kraju programski period IPARD 2 u okviru kojeg je do sada završeno 12 javnih poziva.

- Preostao je još jedan javni poziv koji će biti raspisan 7. februara i trajaće dva meseca - najavio je Kesić.

- To je javni poziv specijalizovan za kupovinu traktora, a na raspolaganju je budžet od oko 11 miliona evra, uz podsticaje u visini od 60 do 70 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!