PRIVREDI 4 PUTA JEFTINIJA STRUJA: Poslodavci podržavaju odluku Vlade da preduzeća plaćaju 75 evra po Mvč

E. B. T.

31. 12. 2021. u 07:00

DOK energetska kriza trese Evropu, Vlada Srbije je, u nastojanju da zaštiti preduzeća, EPS-u dala preporuku da cena struje za privredu bude 75 evra po megavat-času u prvoj polovini naredne godine. Električna energija je na evropskim berzama sada četiri puta skuplja od tog iznosa. Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da podržava tu meru.

ПРИВРЕДИ 4 ПУТА ЈЕФТИНИЈА СТРУЈА: Послодавци подржавају одлуку Владе да предузећа плаћају 75 евра по Мвч

Foto Tanjug

- Ovakav stav pokazuje da je Vlada razumela apel privrede i upozorenje da bi naglo poskupljenje električne energije onemogućilo rad jednog broja firmi, ugrozilo profitabilnost drugog dela, a na kraju bi se odrazilo na skok cena finalnih proizvoda i usluga, a time i na standard građana - navodi se u njihovom saopštenju. - Time je prihvaćena inicijativa za postepeno poskupljenje struje, koju je UPS uputio preko Socijalno-ekonomskog saveta.

Nebojša Atanacković iz UPS-a ocenjuje da je uočljiv napor Vlade da pomogne preduzećima da opstanu. On smatra da je značajno da je preporuka blagovremeno doneta, jer je privrednicima izuzetno važno da imaju izvesnost i da mogu da planiraju.

Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u, Radovan Stanić, povodom kritika predsednika Poslovnog kluba "Privrednik", Zorana Drakulića, poručuje da njegove firme, kao i bilo koje druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS-a po ponuđenoj ceni, jer ima mnogo licenciranih trgovaca strujom. On naglašava i da je 75 evra manje od 302,5 evra, kolika je cena na berzi.

Stanić navodi zamerke predsednika "Privrednika", da se tom preporukom Vlade ipak sprovodi poskupljenje, što će za EPS značiti najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija. Na to odgovara da bi Drakulić morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku baseload dijagrama električne energije u prvoj polovini naredne godine 302,5 evra po megavat-satu.

OBEZBEĐENE DOVOLjNE KOLIČINE

NAJVAŽNIJE je da je obezbeđena dovoljna količina električne energije i za domaćinstva i privredu - ocenila je ministarka energetike Zorana Mihajlović. - Ministarstvo radi sve što je u njegovoj nadležnosti da osigura energetsku bezbednost i stabilnost. Rešavamo probleme koji su nastali 11. i 12. decembra, pre svega sa snabdevanjem domaćinstava. Ali, to što se dogodilo je posledica svega što se dešavalo prethodnih godina. Govoreći o finansijskoj šteti koja je izazvana neplaniranim uvozom struje, rekla je da će se tačni podaci objaviti kada se sve završi, ali da se to meri u stotinama miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)