"NOVOSTI" SAZNAJU: U Srbiji vlada nestašica "Samsungovih" mobilnih telefona

E. B. TALIJAN

04. 11. 2021. u 17:42

NA srpskom tržištu vlada nestašica najtraženijih modela "Samsungovih" mobilnih telefona čije se cene kreću od 200 do 400 evra, saznaju "Novosti" u pojedinim trgovinskim lancima koji prodaju ove uređaje.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: У Србији влада несташица Самсунгових мобилних телефона

Foto AP

Kako navode, na robu čekaju i po devet meseci, a na kraju im stigne tek 40 odsto onoga što su poručili. To je razlog i što su mobilni telefoni u prethodnom periodu i u Srbiji poskupeli nekoliko procenata.

S druge strane, nestašice ovih aparata nema kod neregistrovanih prodavaca u Srbiji koji robu nude putem oglasa, a nabavili su je na crno. Naša čitateljka, Beograđanka Dragana Perić, kaže da već mesec dana pokušava da kupi "Samsungov" uređaj, ali da su u ponudi samo skupi modeli, koji koštaju više od 100.000 dinara.

Kako smo već pisali, na globalnom tržištu nema dovoljno mobilnih telefona da bi zadovoljili potražnju. Zato su najatraktivniji modeli koji su cenovno pristupačniji, poput "Samsungovih", najugroženiji. Do ove situacije je dovela globalna nestašica čipova koja je pogodila različite industrije, pa tako i proizvodnju ovih pametnih uređaja.

- Situacija je trenutno haotična, jer veća tržišta pokupuju sve, a za manja šta ostane - objašnjava naš sagovornik.

- U našoj zemlji je nestašica najpopularnijih modela telefona "samsung", koji koštaju od 200 do 400 evra. Na robu čekamo devet meseci i ne zna se šta će stići, a na kraju dođe 40 odsto od onoga što smo poručili. Nema kontinuiranog snabdevanja, povremeno stigne izvesna količina.

Kako navodi, na srpskom tržištu su uglavnom traženi upravo ovi telefoni zbog platežne moći stanovništva. Trgovci se sada dovijaju na sve načine i više ne biraju cenu po kojoj će nabavljati uređaje, nego im je važno samo da ih kupe kako bi mogli da ih ponude potrošačima.

Dragana Perić ističe da su u većini trgovinskih lanaca izloženi eksponati mobilnih telefona bez cene, jer ih nemaju za prodaju.

- Imaju samo neke ekstramodele, koji koštaju preko 100.000 dinara - kaže Perićeva.

- Prodavci kažu da imaju problem sa dobavljačima. Ista situacija je i kod mog mobilnog operatera. Neverovatno je da reklamiraju i nude "samsung S21" na promociji za dinar, a zapravo ga nemaju za prodaju. To je samo način za "navlačenje" potrošača.

Ona navodi da na tržištu ima tzv. flip, odnosno "na preklop" "Samsungovih" pametnih telefona, koji su skupi i koštaju iznad 100.000 dinara. Međutim, kako ističe, oni se slabo kupuju, jer se za njih govori da se brzo oštete na mestu sklapanja.

NA CRNO IMA SVEGA

NA crnom tržištu nema nestašice. Neregistrovani prodavci putem oglasa nude sve najtraženije modele "Samsungovih" mobilnih telefona, čije su cene od 200 do 500 evra.

Oni raznim nezvaničnim kanalima nabavljaju ove uređaje, dok trgovinski lanci muku muče da ih obezbede legalnim putem.

- Ponudili su mi sve popularne "samsung" telefone i rekli da bez problema mogu da mi obezbede i neki drugi model ako mi treba - kaže naša čitateljka Dragana Perić. U pojedinim trgovinskim lancima nam objašnjavaju da se ta roba nabavlja na crno. Kako ističu, tim povodom su se obratili i nadležnim državnim institucijama, jer zbog toga nisu oštećeni samo oni, već je godišnja šteta za budžet višemilionska.

- Ti prodavci daju garanciju od godinu dana na telefone, što, takođe, ukazuje da ne rade u skladu sa propisima, jer je minimalna zakonaska garancija dve godine - ističe naša sagovornica.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!