INTERVJU - DEJAN JANJATOVIĆ, zamenik predsednika io Komercijalne banke: Cilj je još manje problematičnih kreditnih zaduženja

B. Ca./Promo

06. 08. 2021. u 13:00

OVA godina za Komercijalnu banku protiče u znaku integracije sa NLB bankom. Prvi kvartal obeležilo je usklađivanje sa standardima "NLB grupe" i u postavljanju stabilnog temelja za ostvarenje poslovnih planova i rezultata, koji nisu izostali.

ИНТЕРВЈУ - ДЕЈАН ЈАЊАТОВИЋ, заменик председника ио Комерцијалне банке: Циљ је још мање проблематичних кредитних задужења

Dejan Janjatović

Pored toga, radimo na unapređenju procesa i poboljšanju usluga našim klijentima kako bi još jednostavnije i brže mogli da obave svoje poslove i dobiju pravu podršku od svoje banke. U prvoj polovini godine, ostvarili smo visoku adekvatnost kapitala, rast kreditne aktivnosti, aktive i depozita, smanjili smo portfolio problematičnih kredita, a u martu i aprilu oborili smo i prve rekorde u realizaciji kredita za stanovništvo. Izuzetni rezultati, ostvareni u kratkom i izazovnom periodu, možda i najbolje govore o pravom potencijalu Komercijalne banke i kvalitetu njenih zaposlenih.

Da li se pandemija odrazila na poslovanje i kreditnu sposobnost klijenata? Da li je povećan udeo loših kredita ili je situacija sa takozvanim NPL-ovima pod kontrolom?

- Pandemija virusa korona je zdravstvena, ali i ekonomska globalna kriza. Zbog toga su u prethodnom periodu sve aktivnosti Komercijalne banke bile usmerene na to da građane i privredu podrže da što lakše prevaziđu njene posledice. Obezbedili smo kontinuiran rad ekspozitura i kreditiranje, preduzeli sve neophodne mere da zaštitimo zaposlene i klijente i pokazali izuzetnu fleksibilnost da kroz individualni pristup pronađemo najbolja rešenja, koja uključuju dodatne olakšice i reprograme za najteže pogođene klijente. Jedan od naših strateških ciljeva za ovu godinu je bio da značajno smanjimo portfolio problematičnih kredita i mogu da kažem da smo u prvih šest meseci u tome više nego uspeli. Cilj nam je da do kraja godine spustimo NPL racio ispod 5 odsto, a već sledeće da budemo ispod prosečnog na našem bankarskom tržištu. Komercijalna banka, članica "NLB grupe" je sistemska banka i sa svim našim aktivnostima i kvalitetom portfolija hoćemo da pružimo doprinos stabilnosti bankarskog sektora i da utičimo pozitivno na ekonomiju i društvo u našoj zemlji.

KORONA UGROZILA MALI BIZNIS

ŠTO se tiče kredita iz garancijske šeme, možete li nam reći kakvo je interesovanje i kako su uticali na opstanak malih i srednjih preduzeća?

- Pandemija virusa korona pogodila je sve sektore, ali njene posledice najteže su pogodile male biznise, koji su stub i generator razvoja nacionalne privrede. U Komercijalnoj banci upravo su preduzetnici, mikro i mala preduzeća u ukupnoj realizaciji kredita iz garantne šeme učestovali sa 83 odsto. Naš cilj je bio da upravo ovom najugroženijem segmentu pružimo pravu podršku. Veliko interesovanje ukazuje na to da je usmerena pomoć ka najugroženijim delatnostima relevantan odgovor države i banaka na problem likvidnosti obrtnih sredstava.

Da li su i koliko bile važne mere NBS u odnosu Komercijalne banke i njenih klijenata? Kako procenjujete njihov uticaj na finansijsku stabilnost?

- Mere Narodne banke i Vlade Republike Srbije bile su zaista pravovremene i efikasne, i pokazalo se da su umnogome doprinele da privreda Srbije izbegne veće gubitke sa kojima se suočavaju i mnogo razvijenije ekonomije. Ovo može da bude prva kriza iz koje će naše zemlja izaći sa očuvanom vrednošću dinara, očuvanim radnim mestima i stabilnom ekonomijom. Zahvaljujući tome naša zemlja već ove godine ostvaruje snažan ekonomski rast, značajan rast izvoza i stabilan rast plata i penzija. Sve ovo daje dobru nadu za budućnost, međutim, treba ostati fokusiran do kraja i nastaviti sa modernizacijom privrednog i društvenog ambijenta u celini. Mi smo sa druge strane, kao jedna od najvećih banaka na tržištu, doprineli značajno na održavanju stabilnosti čitavog finansijskog sektora. Odgovorili smo na sve regulatorne zahteve i podržali mere čija je primena podrazumevala angažovanje velikog broja ljudi i zahtevne izmene u sistemu. Isplatili smo gotovo 103 miliona evra direktne državne pomoći građanima, otvorili račune za oko 60.000 firmi na koje je uplaćeno više od 50 miliona evra državne pomoći poslodavcima za isplatu zarada i osigurali sprovođenje tri moratorijuma, od čega je prvi prihvatilo više od 200.000 klijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori