DA LI SU KOD NAS STIGLE OPASNE KRANJSKE KOBASICE? Otkriveni neoznačeni alergeni, nije stiglo zvanično obaveštenje

B. Caranović

27. 07. 2021. u 21:17

VEST da se u Hrvatskoj povlači sa tržišta kranjska kobasica u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu, zabrinula je mnoge potrošače u Srbiji da se slučajno ova prerađevina nije našla i na našem tržištu.

ДА ЛИ СУ КОД НАС СТИГЛЕ ОПАСНЕ КРАЊСКЕ КОБАСИЦЕ? Откривени неозначени алергени, није стигло званично обавештење

Ilustracija / Foto AP

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede kažu da im nije stiglo zvanično obaveštenje o povlačenju kobasica, proizvođaču i da zato sumnjaju da je ima na našim rafovima.

U informaciji da hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede zbog neregularnosti povlači kranjsku kobasicu datuma proizvodnje 2. jul 2021. sa rokom upotrebe do 2. avgusta 2021. godine, ne stoji i ko je proizvođač, pa naši nadležni ne mogu provere ima li je kod nas. Tvrde, međutim, da bi u slučaju bilo kog problema već uveliko dobili zvanično saopštenje od Evropske komisije i hrvatskih nadležnih institucija da se roba mora povući i iz naše prodaje. Zato u našem ministarstvu veruju da te robe kod nas nema.

Kako kažu, tokom leta je uobičajeno povećana kontrola hrane u prodaji. Naglasak je kao i uvek na mesu, mleku i mlečnim i proizvodima od jaja, koji su najkvarljivija roba na visokim temperaturama. Posle kontrole u prvih pola godine iz prodaje je izbačeno više od 25 tona pokvarene robe!

- Veterinarska inspekcija Srbije je tokom prvih šest meseci ove godine, osim redovnih kontrola, obavljala i vanredne, akcijske, kontrole i kontrole po nalogu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Ovakvih kontrola ukupno je od 1 januara do 30. juna bilo 3.281. Pri tome, naložene su 474 korektivne mere, izdato je 379 rešenja i za utvrđene nepravilnosti podneta 101 prijava nadležnim sudovima.

Kako naši sagovornici kažu, u ovom periodu je povučeno iz prometa i upućeno na neškodljivo uklanjanje, kao nebezbedna hrana životinjskog porekla - 4.319,66 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 14.047,42 kilograma mleka i proizvoda od mleka, 484 kilograma ribe i proizvoda od ribe. Osim toga, sa rafova je zbog neispravnosti uklonjeno i 599,23 kilograma meda i 4.574 komada jaja.

OBAVEZNO UPOZORENjE ZA ALERGIJE

KRANjSKA koja je uklonjena iz prodaje mogla bi da bude opasna za potrošače koji su alergični na gluten i mlečni protein, dok ga osobe koje nisu alergične na navedene alergene mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja. Takav proizvod, međutim, nije u skladu s evropskim uredbama o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, utvrđivanju postupaka u područjima bezbednosti hrane, te o pružanju informacija o hrani potrošačima. Ista pravila i uredbe važe i u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!