NEMA POTPISA NA NEUSTAVNOM AKTU: Zašto je predsednik Vučić vratio sporni Zakon o vodama u Skupštinu

B. Caranović

23. 07. 2021. u 21:00

SPORNI Zakon o vodama, koji je prošle nedelje digao ekološke organizacije i javnost na noge, ipak neće dobiti potpis predsednika Aleksandra Vućića. On je u petak, naime Skupštini vratio Zakon o vodama na ponovno odlučivanje, jer nije usklađen sa ustavnopravnim poretkom naše zemlje.

НЕМА ПОТПИСА НА НЕУСТАВНОМ АКТУ: Зашто је председник Вучић вратио спорни Закон о водама у Скупштину

Foto Tanjug

Kada je nedavno nova verzija Zakona o vodama, koja predviđa da se vodno zemljište daje u zakup direktnom pogodbom, glatko prošla Skupštinu i dobila potvrdu poslanika, nevladine ekološke organizacije i aktivisti zatražili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne potpiše izmene Zakona o vodama. Da bi izglasane izmene bile važeće, po Ustavu Srbije, predsednik mora da stavi svoj potpis na njih.

Ekološka udruženja su se pobunila jer bi, kako kažu, Zakon o vodama imao katastrofalne posledice, podrazumevao bi zakup vodnog zemljišta po principu "neposredne pogodbe", koja isključuje proceduru javnih konkursa. Odnosio bi se i na slučajeve postavljanja plutajućih objekata - splavova, i u slučaju korišćenja rečnih nanosa - odnosno, eksploatacije šljunka koji se koristi kao građevinski materijal. Kritike ističu i da se njime eliminiše princip transparentnosti, konkurentnosti i tržišta.

Vučić je pre nedelju dana obećao da će novi propis pročitati i potpisati ga jedino ako je u skladu sa Ustavom, da je posao države da radi na zelenoj agendi ozbiljno i odgovorno. Zakon je od petka ponovo u Skupštini, ali udruženja za zaštitu prirode strahuju da to ipak nije spasonosno rešenje.

- Poslanici mogu ponovo da izglasaju isti zakon, a tad on prema Ustavu počinje da važi i nije mu potreban potpis - kaže Jovan Rajić, osnivač Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). - Pokrenuli smo sa Svetskom organizacijom za prirodu peticiju za raspisivanje referenduma o neustavnim i nezakonitim izmena Zakona o vodama. I pozivamo sve građane Srbije da je svojim potpisima podrže. Već smo sakupili 70.000 potpisa kojim tražimo da se Zakon stavi na javnu raspravu, da o izmenama mogu sud da daju stručnjaci.

HAOS NA REKAMA

PREMA Rajićevim rečima, nema dileme da je ovaj zakon u interesu Beograda koji ga je predložio, vlasnika splavova i firmi koje eksploatišu šljunak.

- Iako iz Grada izjavljuju da su ovim zakonom hteli da reše haos na rekama, on je zapravo prilagođen gradskoj odluci o splavovima. Smatramo da je neophodno da se haos sredi, ali ustavno, i da se ispoštuju sve procedure - kaže Rajić. - Zakon je neustavan, jer se pre svega ne slaže sa Zakonom o javnoj svojini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024