DRONOVI ZA USEVE: Otvoren četvrti poljoprivredni sajam u Sremskoj Mitrovici "Agrosirm"

S. Kostić

09. 07. 2021. u 19:11

SRPSKA poljoprivreda uvođenjem najsavremenije tehnologije i spajanjem sa IT oblašću velikim koracima ide napred. Posle više od godinu dana borbe sa koronom, ovo je jedinstvena prilika da prvi put u Sremskoj Mitrovici poljoprivredni proizvođači mogu da vide svu mehanizaciju, ono što smo zbog pandemije propustili.

ДРОНОВИ ЗА УСЕВЕ: Отворен четврти пољопривредни сајам у Сремској Митровици Агросирм

Foto: Privatna arhiva

Ovo je u petak na otvaranju poljoprivrednog sajma "Agrosirm" u Sremskoj Mitrovici rekao resorni ministar Branislav Nedimović. Poljoprivredni sajam otvorio je svoje kapije za posetioce na Hipodromu u okviru Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Na njemu učestvuje više od 100 izlagača iz oblasti poljomehanizacije, mesnih proizvoda, proizvođači stočne hrane...

Sajam poljoprivrede prilika je i da se vide i najsavremenije mašine, koje vrede i po nekoliko stotina hiljada evra. Tako, prosečna cena drona koji može da se koristi u poljoprivredi je oko 25.000 evra. Izloženi traktori koštaju od nekih 50.000 do 220.000 evra. A najskuplja mašina koja je izložena na sajmu u Sremskoj Mitrovici je kombajn vredan više od 200.0000 evra.

Ministar Nedimović je podsetio i na neke potencijale u agraru, naročito kada je u pitanju izvoz.

- Proizvodi koje mi možemo da isporučimo bez carine su ovčije, kozje mleko i voćne rakije - kazao je Nedimović. - To nam pruža nove prilike. Naš izvoz prema Rusiji je do sada bio oko 365 miliona dolara, a uvoz 114.

Na više od 10.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, postavljena je najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, solarni paneli, poljoprivredni dron... Posetioci imaju priliku da vide i razna poljoprivredna gazdinstva, kao i udruženja iz lokalnih ruralnih područja.

I ove godine na Sajmu, predstavlja se Kazneno-popravi zavod u Sremskoj Mitrovici, sa svojim širokim asortimanom, ali i novim inovativnim proizvodom - solarnom prikolicom.

- Trenutno ovde na Sajmu može da se vidi prikolica koja daje 13 kilovata struje, i dve ovakve prikolice mogu da zalivaju 40 hektara zemlje - rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.

NOVINE

ZBOG pandemije virusa korona, prošle godine nije održan sajam. Posetioci sada mogu da učestvuju u konferencijama, edukativnim radionicama, okruglim stolovima i predavanjima. Sajam radi do nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)