ISTA DOZVOLA ZA RAD U TRI ZEMLJE: Predstavljamo detalje dogovora sa radnih sastanaka u Nišu

V. N.

24. 11. 2021. u 15:16

PRVI ZAKLjUČAK: Za sledeći samit u Albaniji, koji će biti organizovan krajem godine u Tirani, dogovoreno je potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana triju zemalja.

ИСТА ДОЗВОЛА ЗА РАД У ТРИ ЗЕМЉЕ: Представљамо детаље договора са радних састанака у Нишу

Foto PKS

Oni će moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Pojednostaviće se tehničke procedure u vezi sa radom bez dodatnog administrativnog i finansijskog opterećenja za zaposlene i poslodavce. Takođe, na samitu u Tirani će se napraviti presek svega što je u međuvremenu urađeno i koji su naredni planovi, kako bi se u najkraćem roku omogućilo privrednicima da koriste prednosti ove inicijative.

AEO sertifikat

DRUGI ZAKLjUČAK: Usaglašen je tekst Ugovora o međusobnom povezivanju sistema za elektronsku identifikaciju građana Zapadnog Balkana. Određen je funkcionalni i tehnički okvir za implementaciju e-ID sistema Otvoreni Balkan. Do kraja godine mora intenzivno da se radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema.

Dogovoreno je da do kraja godine sve tri zemlje uvedu sistem gde će sve granične službe, uključujući i fitosanitarnu inspekciju, raditi neprekidno 24 sata svakog dana.

POTVRĐENO je da će sve tri strane međusobno potpisati bilateralne sporazume i time potvrditi AEO sertifikat koji se izdaje kompanijama koje slove za pouzdane, bezbedne i sigurne međunarodne partnere čiji kamioni kada dođu na granične prelaze imaju prioritet prelaska sa znatno manje procedura čime se omogućava brz i siguran lanac snabdevanja u regionu. Ugovor o AEO je potpisan između Srbije i Severne Makedonije, a dve zemlje još moraju da potpišu prethodno pripremljen Protokol o implementaciji. AEO sporazum između Srbije i Albanije i Albanije i Severne Makedonije biće potpisan do kraja godine.

Foto PKS

Troškovi na granicama

DOGOVORENO je i da će se raditi na umanjenju ili ukidanju, gde je moguće, svih naknada koje se plaćaju pri prelasku graničnih prelaza, a za robu koja ima poreklo u zemljama članicama inicijative.

Albanija i Srbija pozivale su Severnu Makedoniju da prihvati predlog da se ne naplaćuju administrativne takse i naknade u vezi sa carinjenjem robe, poput administrativne takse za službenu kontrolu na graničnim inspekcijskim punktovima za žive životinje, proizvode životinjskog porekla, hranu neživotinjskog porekla, biljke i biljne proizvode, kao i takse koje primenjuju carinske uprave za potvrde o preferencijalnom poreklu robe, parkiranju...

Kada je reč o integrisanom upravljanju granicom "One stop-shop", do kraja godine će Srbija i Severna Makedonija rešiti sve postojeće nedostatke kako bi on bio u potpunosti funkcionalan. Severna Makedonija i Albanija će nastaviti da rade na tome da uspostave One stop-shop između svojih zemalja. Trenutno na graničnom prelazu Tabanovce postoje dva ulaza/izlaza. Neophodno je proširenje još jednom trakom na srpskoj strani. Predlog je i da se ubrza implementacija SEED PLUS sistema za ove tri zemlje (sistem za sve članice CEFTA treba da bude pušten u rad krajem 2023. godine), koji će omogućiti unapred dostavljanje i razmenu carinskih dokumenata, fito i veterinarskih sertifikata i drugih podataka i dokumentacije neophodne za bezbedan protok robe.

Foto PKS

Usaglašavanje sertifikata

U vezi sa saradnjom u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, dogovoreno je usaglašavanje liste opasnih bilja i biljnih proizvoda za koje je potreban fitosanitarni pregled i izdavanje fito sertifikata usklađenih sa EU, priznavanje i prihvatanje laboratorijskih analiza akreditovanih laboratorija, pregled van graničnih prelaza, zatim, razmena karantinskih lista i razmena programa nadzora nad štetnim organizmima, razmena svih monitoringa i plana službenih kontrola iz oblasti hrane biljnog, životinjskog i mešovitog porekla.

* * * * * * * * 

Radna grupa

ZAKLjUČKOM sa radnih sastanaka je predviđeno i da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike triju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave