Miloš Ocokoljić iz Lise ima 99 košnica, a bilo bi mnogo više da ima čime da ih seli na pašu...

Novosti online

27. 10. 2023. u 09:23

MILOŠ Ocokoljić se odavno bavi pčelarstvom koje je u porodičnoj tradiciji. U njegovih 99 košnica zuje radilice koje oko porodičnog imanja u selu Lisa kod Ivanjice skupljaju nektar sa voća i planinskih trava.

Милош Оцокољић из Лисе има 99 кошница, а било би много више да има чиме да их сели на пашу...

Ustupljene fotografije

– Ova godina je bila sačuvaj bože za nas pčelare, očajna i kišovita. Od 99 košnica koliko imam godišnje dobijem oko tonu meda, a ove godine je bilo manje. Ko seli košnice od ovolikog broja može da izvrca i tri tone. Ja ih ne selim, pa imam manje meda, ali je dobar, pravi pravcati med. Kada bih imao kamiončić selio bih košnice i povećavao broj, ali za sada od toga ništa. Teško je doći do para i podsticaja, pa se evo uzdam u ovaj konkurs – kaže Miloš.

Njegovo selo Lisa od Ivanjice je udaljeno tačno šest kilometara na putu prema Guči i tu živi petočlana porodica Ocokoljić, ćerke Milica i Marija, supruga Daliborka i Miloševa majka Natalija.

– Ko dođe u ovu našu lepotu poželi da ostane, pa imamo sreće da nam omladina ne beži toliko. Ni naše ćerke ne jure u grad. Imamo oko pet hektara zemlje, a na jednom hektaru je voćnjak sa šljivama i jabukama od kojih pečem vrhunsku rakiju. Ovo je voćarski i malinarski kraj, priroda je očuvana, pa ko nam dođe teško mu je da ode iz ove lepote. I u seoskom turizmu je budućnost za našu omladinu. Još malo srediti ove lokalne puteve i neće oni odavde.

Ustupljene fotografije

I Miloš je među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

  • Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Miloša Ocokoljića
  • Mesto: Lisa kod Ivanjice - Moravički okrug
  • Naziv farme: "PG Miloš Ocokoljić"
  • Delatnost: Cela porodica se bavi pčelarstvom. Imaju 99 košnica. Gazdinstvo ima 5 ha zemlje, pa se bave i voćarstvom. Na hektaru imaju voćnjak sa šljivama i jabukama od kojih se peče rakija.
  • Dalja prerada: Voćne rakije

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)