STIŽE SUPSTANCA IZ RUSIJE: Prve doze "Sputnjika Ve" sa Torlaka već za 15 do 20 dana

Novosti onlajn

20. 05. 2021. u 09:56

NACIONALNI institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" iz Rusije potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u Srbiji proizvodi "Sputnjik ve".

СТИЖЕ СУПСТАНЦА ИЗ РУСИЈЕ: Прве дозе Спутњика Ве са Торлака већ за 15 до 20 дана

Foto N. Skenderija

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je tim iz Srbije juče u Rusiji primio ceo tim instituta "Gamaleja" na čelu sa direktorom i uručio im sertifikat za proizvodnju "Sputnjik ve" vakcine na "Torlaku".

U prestižnom ruskom institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kad se vakcina proizvodi u Rusiji.

- Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i uspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka - naveo je Popović i apelovao na građane da koriste "sputnjik ve" vakcinu.

Popović je najavio da će u narednih 10 do 15 dana krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a "Torlak" će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu supstancu.

Foto: EPA

Naveo je da bi za početak na "Torlaku" trebalo da se proizvede oko 100.000 vakcina i da se prve doze mogu očekivati već za 15 do 20 dana.

- Vakcina sa "Torlaka" biće po svetskim standardima. Treba reći da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić odlučili da ulože u "Torlak" 50 miliona evra u najzahtevniju opremu kako bismo od sledeće godine proizvodili ceo ciklus i da ne dobijamo više supstancu iz Rusije. "Torlak" ima kadrove i decenije ulaganja u kadrove su dale rezultat - zaključio je Popović.

Ministar je ponovio da ovoga ne bi bilo da nije bilo dogovora između Vučića i  njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!