DECA MOGU IMATI TEŠKE POSLEDICE KOVIDA: Doktor Vukomanović objašnjava - Važno je da ih štiti vakcinacija odraslih

Novosti onlajn

11. 05. 2021. u 09:20 >> 09:43

U INSTITUTU se u poslednje dve do tri nedelje povećao broj bolesnika koji imaju jednu od najtežih formi bolesti koju izaziva ovaj virus, a zove se multisistemski inflamatorni sindrom.

ДЕЦА МОГУ ИМАТИ ТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА: Доктор Вукомановић објашњава -  Важно је да их штити вакцинација одраслих

Foto: Printscreen/Jutjub

To može da ukaže na dve stvari - da je jedan od pikova zaražavanja dece bio negde pre šest do osam nedelje i druga da je ipak manji broj dece sa teškom kliničkom slikom koja zahtevaju bolničko lečenje - rekao je doktor Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete.

On je upozorio da multisistemski inflamatorni sindrom podrazumeva zahvaćenost svih organa i dodao da je kod devetogodišnje devojčiće zahvaćen mozak, a bilo je i slučajeva da je zahvaćena koža ili konjuktivi.

- U 50 odsto slučajeva zahvaćeno je srce, na sreću bez nekih bitnih promena, izlečenje je bilo kompletno. Oštećenje jetre, bubrega je veoma važno. Nadam se da su ove posledice prolazne, a prema kratkoročnom i srednjeročnom praćenju ova deca uglavnom potpuno ozdrave na kraju - rekao je Vukomanović u gostovanju na K1 TV.

On je izrazio nadu da će broj dece sa ovim sindromom vremenom padati, i dodao kako je reč o deci starijoj od pet godina koja imaju genetsku predispoziciju da razviju ovakve simptome bolesti.

Kaže da uvek postoji bojazan da će se zaraza brže širiti nakon povratka dece u škole, ali na sreću ona uglavnom prođu bez simptoma posle zaražavanja ovim virusom.

- Veoma je važno da decu štiti vakcinacija odraslih. Zato ona treba da bude u punom obimu, da se uspostavi imunska kompetentnost nacije da bi se time zaštitila i deca, a o vakcinaciji dece pričaćemo verovatno za nekoliko meseci - istakao je Vukomanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!