USTAV SE MENJA, PREAMBULA NE: Narodna skupština usvojila predlog Vlade o promeni najvišeg pravnog akta

R. Dr.

17. 04. 2021. u 08:28

ODBOR za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine usvojio je u petak Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava, čime je i formalno počela procedura za promenu najvišeg pravnog akta u državi.

УСТАВ СЕ МЕЊА, ПРЕАМБУЛА НЕ: Народна скупштина усвојила предлог Владе о промени највишег правног акта

Foto. Tanjug

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić naglasili su da će promenama u čijem je središtu pravosuđe, sudstvo biti nezavisno i efikasno, ali i da se preambula o Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu Srbije - neće menjati.

- Nezavisnost i efikasnost pravosuđa jedan je od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava u okviru evropskih integracija. Ali ovo ne radimo zbog Evrope, već zato što iskreno verujemo u reforme - rekla je Brnabićeva na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Šef parlamenta Ivica Dačić konstatovao je da su pojedina advokatska udruženja protiv predloženih rešenja, kao i deo opozicije, koja osporava ovlašćenje parlamentu da uopšte menja Ustav.

- Za promenu najvišeg pravnog akta potrebna je dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika, pri čemu se predlog usvaja ili odbacuje. Tekst ovlašćenog predlagača nije moguće menjati u fazi usvajanja. Ako se predlog usvoji, onda se raspisuje referendum - objasnio je Dačić i dodao da referendum nije moguće održati zajedno sa izborima.

KONSENZUS

DRŽAVNI vrh očekuje da procedura izmene Ustava bude okončana u ovom sazivu parlamenta, ali i uz širi društveni konsenzus.

- Ako se u okviru skupštinske rasprave značajno promene amandmani, onda će ponovo morati da se traži saglasnost Venecijanske komisije - rekla je Brnabićeva.

Okosnicu ustavne reforme čini promenjen način izbora članova najviših pravosudnih tela. Visoki savet sudstva, umesto 11 članova koje bira Skupština Srbije, kako je predloženo, imaće 10 članova, od kojih polovinu bira parlament iz redova istaknutih pravnika, a pet biraju sudije. Državno veće tužilaca trebalo bi da postane Visoki savet tužilaca, i imaće 10 članova od kojih četiri bira Skupština iz reda istaknutih pravnika dvotrećinskom većinom, a četiri biraju tužioci.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) prema predlogu amandmana, menja naziv u nekadašnji naziv - Vrhovni sud Srbije (VSS) i predstavlja najviši sud u zemlji, koji će biti zadužen da obezbedi jednaku primenu prava svih sudova. Predviđena je stalnost sudijske funkcije od izbora do penzije, čime je ukinut takozvani probni izbor od tri godine. Pravosudna akademija, uz to, postaće ustavna kategorija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu