VAKCINACIJA DECE OD JESENI? Doktorka Raketić otkrila detalje najnovijih istraživanja

Novosti online

13. 04. 2021. u 16:23

U BEOGRADU je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 535.000 građana što iznosi 38 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД ЈЕСЕНИ? Докторка Ракетић открила детаље најновијих истраживања

Foto: Printscreen

Prethodno je premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija naručila 15 miliona vakcina i da će ih biti dovoljno i za sledeći krug ukoliko bude bilo potrebe. U međuvremenu je zbog mutiranog britanskog soja korona virusa u Srbiji udvostručen broj zaražene dece, a povrh toga pojavila se priča i o brazilskom soju korone.

Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog uključila se u emisiju "Redakcija" na Kurir televiziji, gde je govorila o vakcinisanju dece.

- Kada je u pitanju brazilski soj korona virusa isto je kao i sa britanskim. Mi toliko malo znamo o koroni, a posebno o ovim mutiranim oblicima, pa je potrebno vreme, ali to je praktično isti tip virusa kao britanski.

- Ono što je tipično i jako važno je da se počne i vakcinacija kod dece. Oni imaju blaži oblik bolesti, ali su prenosioci, a to posebno važi za srednjoškolce. Sve farmaceutske kuće koje proizvode vakcinu bave se istraživanjem vakcine na deci. Tu je najviše odmakao Fajzer i Sinofarm. Kada je u pitanju vakcinisanje školske dece, očekuje se da će početi na jesen, dok će najmlađi biti vakcinisani sledeće godine - navela je doktorka Nevenka Raketić, koja je naglasila da postoji 30 mutiranih sojeva korone, te da je to normalno i očekivano ponašanje virusa.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas