PREMINUO PROFESOR MILORAD MITKOVIĆ: Korona odnela velikog niškog hirurga i akademika - njegov izum u ratu spasio hiljade ranjenih

J.Ćosin

08. 04. 2021. u 09:11

UPRAVA Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa dubokim žaljenjem i tugom obaveštava javnost, da je od posledica bolesti izazvane zaraznom bolešću Kovid-19, juče, 07. aprila u kasnim večernjim satima, u svojoj 71. godini, preminuo prof. dr Milorad Mitković, poznati niški akademik, ortopedski hirurg UKC Niš u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

ПРЕМИНУО ПРОФЕСОР МИЛОРАД МИТКОВИЋ: Корона однела великог нишког хирурга и академика - његов изум у рату спасио хиљаде рањених

Foto: J.Ćosin

- Pokojni prof. dr Milorad Mitković, bio je redovni član SANU, na šta smo, kao njegove kolege bili naročito ponosni. Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata.

Rukovodio je mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu, nadaleko je bio poznat po svojim patentima. Njegov pronalazak - sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta. Od ostalih pronalazaka, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

Bio je autor na stotine naučnih radova i nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Smrt prof. dr Miroslava Mitkovića, veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka.

Uprava UKC Niš izražava duboko i iskreno saučešće porodici i najbližima prof. dr Milorada Mitkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)