IDEJE ZA PAMETNE FABRIKE: U Novom Sadu biće otvoren institut za veštačku inteligenciju

J. Ž. S.

26. 03. 2021. u 13:25

KADA nešto tražimo na internetu ili dobijemo automatsku preporuku za povezivanje na društvenim mrežama, sugestiju za film, da nešto kupimo, imali smo susret sa sistemom veštačke inteligencije za pretraživanje. Ona je zastupljena i u robotizovanim fabrikama, pametnim kućama, automobilima bez vozača...

ИДЕЈЕ ЗА ПАМЕТНЕ ФАБРИКЕ: У Новом Саду биће отворен институт за вештачку интелигенцију

Foto Tanjug

- Veštačka inteligencija je, u stvari, deo računarskih nauka i predstavlja široku disciplinu čiji je cilj pravljenje inteligentnih mašina - objašnjava Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar U Ministarstvu prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja.

- Ona kombinuje znanja i tehnologije različitih disciplina i omogućava njihovu praktičnu primenu ili rešavanje ranije nerešivih problema.

Marijana Dukić Mijatović, Foto Arhiva

Razvoj veštačke inteligencije započeo je novu industrijsku revoluciju. Ona donosi nove proizvode, načine poslovanja i mogućnosti.

Naša sagovornica kaže da Srbija u tome vidi svoju šansu. Posle višedecenijske pauze, stvoreni su preduslovi za osnivanje novih instituta, poput Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu, a nastavak razvoja mreže naučnoistraživačkog i inovacionog sistema je i osnivanje novog Instituta za veštačku inteligenciju. Budžetom Ministarstva prosvete za ovu instituciju opredeljeno je 40 miliona dinara.

- Nastojimo da omogućimo našim naučnicima i institutima saradnju sa relevantnim inostranim institucijama i učinimo im dostupnim izvore finansiranja za projekte - kaže naša sagovornica.

NOVI MASTER PROGRAMI

Ministarstvo je već podržavalo nekoliko fakulteta da obezbede četiri studijska programa iz oblasti veštačke inteligencije. Visokoškolske ustanove su u postupku akreditacije ovih master programa i planirano je da budu u ponudi od akademske 2021/2022. godine.

Trenutno na 12 istraživačkih projekata Fonda za nauku radi 119 naučnika iz Srbije i troje istraživača iz inostranstva. Oni kreiraju softverska rešenja korisna za poljoprivredu, razvijaju alate za uštedu električne energije, predlažu preporuke za smanjenje zagađenja vazduha, razvijaju digitalnog asistenta za programere i dolaze do rešenja za druge korisne namene koje će olakšati svakodnevni život ljudima. Važna je i finansijska podrška države koja je obezbedila 2,4 miliona evra preko Fonda za nauku za 12 istraživačkih projekata iz oblasti veštačke inteligencije.

Novoosnovani institut će se prvenstveno baviti istraživanjem i primenom veštačke inteligencije, sedište će mu biti u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, a imaće prostorije i u Naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu i Nišu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)