EVO KADA JE NAJBOLJE DA PROVERITE ANTITELA: Dr Marija Gnjatović objašnjava koliko dugo nas štiti vakcina

Novosti online

18. 02. 2021. u 20:47

IMUNITET nakon primanja obe doze vakcine protiv koronavirusa trajaće od šest meseci do dve godine, čak i duže od toga, kaže dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

ЕВО КАДА ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА ПРОВЕРИТЕ АНТИТЕЛА: Др Марија Гњатовић објашњава колико дуго нас штити вакцина

Foto: Pink TV Printskrin

Što se INEPA tiče, referentna vrednost je 15 jedinica i to je već znak da je osoba stvorila imunitet na koronavirus nakon vakcinacije.

- Za proveru količine antitela rade se IGG testovi, koji pokazuju koliku smo zaštitu stvorili posle bolesti ili vakcine. Postoji više različitih testova. Privatne laboratorije često menjaju testove i svaki ima drugačije parametre, pa to može da zbuni ljude. Vakcine, inače, razvijaju serološki odgovor u organizmu kao što se razvije kod teško obolelih kovid pacijenta nakon preležane infekcije. Većina ljudi nakon druge doze vakcine ima vrednosti antitela veće od 60. Najveći broj vakcinisanih, posle druge doze, imaće vrednosti od 90 do 120 - objašnjava dr Marija Gnjatović i dodaje:

- Prema prvim procenama i tvrdnjama proizvođača, imunitet traje od šest meseci nakon primanja "Fajzerove" vakcine do dve godine nakon primanja kineske "Sinofarmove" vakcine. Ja se nadam da će trajati i duže od navoda proizvođača - smatra naša sagovornica.

Na pitanje kada se nakon druge doze treba testirati na antitela ona odgovara:

- Posle dve nedelje ili čak i kasnije. Oni koji su primili prvu dozu vakcine ne treba da rade test na antitela pre primanja druge doze. Svakako je važno pratiti koliko će ta antitela trajati jer je i to kod svakog čoveka drugačije u zavisnosti od opšteg stanja, godina, imuniteta. - kaže dr Gnjatović.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!